3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megnéztük, hogy tényleg olyan drága-e a Balaton, mint azt a beszámolókból lehet hallani. 

Az elmúlt napokban, hetekben sorra jelentek meg a beszámolók arról, hogy elszálltak az árak a Balatonnál, hatalmas a drágulás, hiszen egy korsó sörért 1000, egy lángosért pedig akár 1400 forintot is elkérhetnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán egy májusi interjúban pedig 1500 forintba kerülő lángosról is beszélt. Nos, ennek hatására lapunk is megnézte, hogy konkrétan milyen árak vannak a Balatonnál. A tesztelés helyszíne Balatonszemes volt, amely bár népszerű nyaralóhely, de elképzelhető, hogy a siófoki vagy balatonfüredi árakhoz képest itt valamivel olcsóbban lehet fogyasztani. Nyilván relatív, hogy kinek mi az olcsó vagy a drága, de összességében túlzásnak találtuk azokat a hangzatos címeket, miszerint eszméletlen lenne a drágaság.

Nem olyan drága a Balaton Fotó: Vég Márton
Nem olyan drága a Balaton Fotó: Vég Márton

Kezdjük a sörrel. A beszámolók szerint ugye egy korsó sör ezer forintba kerül. Ehhez képest Balatonszemesen elég nehéz lenne olyan büfét találni, ahol ennyibe kerülne egy korsó sör. Több büfét is felkerestünk a strandnál, illetve a strandtól kicsit távolabb, de ezer forintból inkább két korsót lehetne inni. Egy korsó Soproni 600 forintba kerül az egyik szabadstrandnál, a vasútállomásnál pedig 500 forint. A legnagyobb strandnál pedig az Arany Ászok korsója 500 forint, a Dreher 550 forint.

A másik kardinális kérdés a palacsinta és a lángos ára szokott lenni. Nos, láttunk palacsintát 200 forintért, de a többi helyen a klasszikus lekváros vagy fahéjas palacsinta 300 forintba kerül. Ez kevesebb, mint 1 euró, ami tán egy átlagos magyar pénztárcából is kigazdálkodható, de egy külföldinek pedig nevetségesen olcsó lehet. Amúgy már vannak külföldi nyaralók a Balatonnál, de a vendégek 99 százaléka magyarnak tűnik.

A lángos ára valóban elgondolkodtató. Sima lángos van 500 forintért is, de inkább a 600-700 forint a jellemző. Viszonylag kevesen esznek sima lángost, a népszerűbb sajtos-tejfölös változat 1200 forintba kerül. Nem biztos, hogy ár-érték arányban megéri. Egy félliteres kóla 500 forint, tehát ha egy négyfős család eszik négy sajtos-tejfölös lángost, hozzá pedig két sört és két kólát is rendelnek, akkor 7000 forintból jönnek ki.

A hőségben néha jól jöhet egy kis fagyi is. A minőség nagyon változó, például még létezik a gépi fagyi, amiből egy kis adag vanília-csoki 550 forint, de a legtöbb helyen egy gombóc 300 forintba kerül. Az espresso kávé 350 forint, míg érdekes módon öt deci málna szörpért 450 forintot kérnek el. A klasszikus büfé-kaják közül a hot dog 550 forint, a sültkrumpli szintén. 

Egy halas és egy klasszikus éttermet is megnéztünk. Nos, tíz deka hekk 700 forint, a harcsaburger 2100 forint, míg a harcsa halászlé 2350 forint egy viszonylag új és trendinek berendezett étteremben az egyik szabadstrandon. A kikötő a legforgalmasabb része Balatonszemesnek esténként, itt több étterem közül is lehet választani. Nyíltak is új éttermek, de mi egy olyat néztünk meg, amelyik már ezer éve itt van: nos, a húsleves 1450 forint, a rántott sajt tartármártással, hasábbburgonyával 2250 forint, egy sajttal-sonkával töltött csirke hasábburgonyával pedig 2950 forint. Tehát egy négytagú család nehezen ússza meg 10 ezer forint alatt a vacsorát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!