5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tóhoz nagyon közel, az egykori SZOT-üdülő helyére húzott fel nagy társasházat a NER egyik vezető cégcsoportjának számító Bayer Construct ingatlanfejlesztő vállalkozása. A cég további magán és állami beruházásnál van jelen az országban.

Balatonlelle kedvelt vízparti részén, az egykori SZOT-üdülő helyén épült a Napfény Resort, mely egy minden igényt kielégítő, modern, energiatakarékos, 50 lakásos, közvetlenül a szabadstrandhoz kapcsolódó felsőkategóriás társasház - hirdeti a beruházó Bayer Property.

Ez az új luxus társasház is nagyon közel van a parthoz (fotó: pixabay.com)
Ez az új luxus társasház is nagyon közel van a parthoz (fotó: pixabay.com)

A nem régen alapított társaság a Bayer Construct építőipari csoport leánycége, az anyavállalat számos közbeszerzésnél jutott fontos szerephez, ezen kívül ez a csoport tervezi felépíteni a Bosnyák téren az új bevásárló és szolgáltató központot.

A Balaton déli partján nem újdonság, hogy ilyen projektek indulnak, szinte minden településen zajlanak építkezések, többségük a tóhoz nagyon közel, egyik-másik eleve a vízparti sávban. Annyiban viszont nem átlagos ez a lellei beruházás - és ezt különlegességként említi a beruházó -, hogy a két épületrész közül az egyik földszint plusz hét emeletes magasságával Balatonlelle legmagasabb épülete lesz, természetes örökpanorámával a tóra. Mindkét épületrész legfelső emeletén különleges penthouse lakások lettek kialakítva.

A Napfény Resort esetében a határidőre történő átadás és a minőségi megvalósulás garantált, hiszen a generálkivitelezést a több évtizedes építőipari és kivitelezői tapasztalattal rendelkező, TOP 50-es hazai cég, a Bayer Construct vállalatcsoport végzi - nyugtatja meg a vásárlókat a csoport. Tájékoztatója szerint a közel nulla energiaigényű, már a 2021-ben életbe lépő energetikai követelményeknek is megfelelő, teljesen bútorozott otthonok már használatbavételi engedéllyel rendelkeznek.

A Bayer Construct és vezetője, Balázs Attila, aki ritkán vitatkozik a kormánnyal, valóban régi motoros az építőiparban. Sokáig csak generálkivitelező volt, de ráérzett az ingatlanfejlesztés ízére és több magánberuházást indított. Például Zugló központjában hozzá került az a terület, ahová egykor egy lengyel beruházó szerette volna felépíteni a Mundo nevű plázát. Az új koncepció alapján most a Bayer Construct csoport végzi az előkészületeket. Alvállalkozói munkák is kapcsolódnak hozzá, például Orbán Viktor kormányfő nagy török barátja, Adnan Polat újlipótvárosi lakóparki és hotel beruházásánál a szerkezetépítési munkákat végezte el.

Idén már a hatodik gyárat alapította, és azt szeretné, hogy a lakóprojektjei nagy részben a cég által gyártott anyagokból jöhessenek létre. Új leányvállalata, a Bayer Property élére megszerezte az egyik ismert szakembert: Sokorai Istvánt, aki előzőleg az Arcadom majd a Colas világcégnél volt első számú vezető. Mindkét vállalatnál sok évig dolgozott. 

A Bayer időzítése - más NER-es vállalkozóhoz hasonlóan - azért tökéletes, mert a szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat. Ennek legfőbb oka, hogy a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra.  

"Ez a trend már tavaly nyáron elkezdődött, és azóta is megfigyelhető a piacon. Itthon ugyanis még mindig biztonságosabb és egyszerűbb az utazás, kisebbek a távolságok, gazdasági szempontból pedig továbbra is az ingatlan az egyik legjobb befektetési alternatíva. A kereslethangsúlyos piacra és a szűk kínálatra vezethető vissza az is, hogy további áremelkedést várunk a balatoni ingatlanoknál.” - mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) pr és elemzési vezetője.

A DH szakértőinek tapasztalatai alapján a magyar vevők még mindig többségben vannak a piacon, ráadásul 70-80 százalékban Budapestről érkeznek, de számottevő a Fejér megyeiek aránya is. A külföldi érdeklődők inkább az osztrákok, németek és hollandok, akik a Balaton nyugati részében választanak új – szezonális – otthont.

A magyar családok közül a CSOK-ot és sok esetben a falusi CSOK-ot kihasználva többen költöztek városokból, vidékről a vízpart környékére, de számuk így sem jelentősen, hiszen ugyanakkor nem lett több munkalehetőség a Balaton környékén. Továbbra is tipikusan nyaralóövezet a magyar tenger partja, az üdülőket azonban már életvitelszerűen, teljes értékű lakásként használják a tulajdonosok, és ezzel párhuzamosan ugyanazt a szolgáltatás-színvonalat (például üzletek, éttermek kínálata) is várják el, mint a nagyvárosokban.

A városi lét mellett a látványos értéknövekedés és a koronavírus járvány következtében feltételezhetően átalakuló utazási szokások miatt megfontolandó a turisztikai célból kiadható ingatlanok vásárlása is. A hagyományos vízparti (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) lokációk mellett felértékelődhetnek azok az ingatlanok is, amiket korábban kihasználatlanságuk miatt értékesített volna tulajdonosuk, de a belföldi utazás elterjedésével kiadásuk most rentábilissá válhat.

Nem az ár, hanem a jövőbeli értéknövekedési potenciál kell, hogy döntő szempont legyen a befektetési célú ingatlanválasztásnál. Hiába olcsó egy adott lakás, ha nem vonzó a környezete és fejlődés sem várható, illetve ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok az ingatlanok is, amelyekből bőséges és nagyon homogén a kínálat a piacon (pl. a kétszobás típus panellakások). Ezek ára lehet kedvező, de értékük az egyedi lakásokénál valószínűleg kisebb mértékben fog növekedni és kevésbé bizonyulnak értékállónak, amennyiben negatív előjelű piaci folyamatok indulnak el” – fűzte hozzá Valkó Dávid, az OTP Jelzlogbank vezető elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!