<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tóhoz nagyon közel, az egykori SZOT-üdülő helyére húzott fel nagy társasházat a NER egyik vezető cégcsoportjának számító Bayer Construct ingatlanfejlesztő vállalkozása. A cég további magán és állami beruházásnál van jelen az országban.

Balatonlelle kedvelt vízparti részén, az egykori SZOT-üdülő helyén épült a Napfény Resort, mely egy minden igényt kielégítő, modern, energiatakarékos, 50 lakásos, közvetlenül a szabadstrandhoz kapcsolódó felsőkategóriás társasház - hirdeti a beruházó Bayer Property.

Ez az új luxus társasház is nagyon közel van a parthoz (fotó: pixabay.com)
Ez az új luxus társasház is nagyon közel van a parthoz (fotó: pixabay.com)

A nem régen alapított társaság a Bayer Construct építőipari csoport leánycége, az anyavállalat számos közbeszerzésnél jutott fontos szerephez, ezen kívül ez a csoport tervezi felépíteni a Bosnyák téren az új bevásárló és szolgáltató központot.

A Balaton déli partján nem újdonság, hogy ilyen projektek indulnak, szinte minden településen zajlanak építkezések, többségük a tóhoz nagyon közel, egyik-másik eleve a vízparti sávban. Annyiban viszont nem átlagos ez a lellei beruházás - és ezt különlegességként említi a beruházó -, hogy a két épületrész közül az egyik földszint plusz hét emeletes magasságával Balatonlelle legmagasabb épülete lesz, természetes örökpanorámával a tóra. Mindkét épületrész legfelső emeletén különleges penthouse lakások lettek kialakítva.

A Napfény Resort esetében a határidőre történő átadás és a minőségi megvalósulás garantált, hiszen a generálkivitelezést a több évtizedes építőipari és kivitelezői tapasztalattal rendelkező, TOP 50-es hazai cég, a Bayer Construct vállalatcsoport végzi - nyugtatja meg a vásárlókat a csoport. Tájékoztatója szerint a közel nulla energiaigényű, már a 2021-ben életbe lépő energetikai követelményeknek is megfelelő, teljesen bútorozott otthonok már használatbavételi engedéllyel rendelkeznek.

A Bayer Construct és vezetője, Balázs Attila, aki ritkán vitatkozik a kormánnyal, valóban régi motoros az építőiparban. Sokáig csak generálkivitelező volt, de ráérzett az ingatlanfejlesztés ízére és több magánberuházást indított. Például Zugló központjában hozzá került az a terület, ahová egykor egy lengyel beruházó szerette volna felépíteni a Mundo nevű plázát. Az új koncepció alapján most a Bayer Construct csoport végzi az előkészületeket. Alvállalkozói munkák is kapcsolódnak hozzá, például Orbán Viktor kormányfő nagy török barátja, Adnan Polat újlipótvárosi lakóparki és hotel beruházásánál a szerkezetépítési munkákat végezte el.

Idén már a hatodik gyárat alapította, és azt szeretné, hogy a lakóprojektjei nagy részben a cég által gyártott anyagokból jöhessenek létre. Új leányvállalata, a Bayer Property élére megszerezte az egyik ismert szakembert: Sokorai Istvánt, aki előzőleg az Arcadom majd a Colas világcégnél volt első számú vezető. Mindkét vállalatnál sok évig dolgozott. 

A Bayer időzítése - más NER-es vállalkozóhoz hasonlóan - azért tökéletes, mert a szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat. Ennek legfőbb oka, hogy a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra.  

"Ez a trend már tavaly nyáron elkezdődött, és azóta is megfigyelhető a piacon. Itthon ugyanis még mindig biztonságosabb és egyszerűbb az utazás, kisebbek a távolságok, gazdasági szempontból pedig továbbra is az ingatlan az egyik legjobb befektetési alternatíva. A kereslethangsúlyos piacra és a szűk kínálatra vezethető vissza az is, hogy további áremelkedést várunk a balatoni ingatlanoknál.” - mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) pr és elemzési vezetője.

A DH szakértőinek tapasztalatai alapján a magyar vevők még mindig többségben vannak a piacon, ráadásul 70-80 százalékban Budapestről érkeznek, de számottevő a Fejér megyeiek aránya is. A külföldi érdeklődők inkább az osztrákok, németek és hollandok, akik a Balaton nyugati részében választanak új – szezonális – otthont.

A magyar családok közül a CSOK-ot és sok esetben a falusi CSOK-ot kihasználva többen költöztek városokból, vidékről a vízpart környékére, de számuk így sem jelentősen, hiszen ugyanakkor nem lett több munkalehetőség a Balaton környékén. Továbbra is tipikusan nyaralóövezet a magyar tenger partja, az üdülőket azonban már életvitelszerűen, teljes értékű lakásként használják a tulajdonosok, és ezzel párhuzamosan ugyanazt a szolgáltatás-színvonalat (például üzletek, éttermek kínálata) is várják el, mint a nagyvárosokban.

A városi lét mellett a látványos értéknövekedés és a koronavírus járvány következtében feltételezhetően átalakuló utazási szokások miatt megfontolandó a turisztikai célból kiadható ingatlanok vásárlása is. A hagyományos vízparti (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) lokációk mellett felértékelődhetnek azok az ingatlanok is, amiket korábban kihasználatlanságuk miatt értékesített volna tulajdonosuk, de a belföldi utazás elterjedésével kiadásuk most rentábilissá válhat.

Nem az ár, hanem a jövőbeli értéknövekedési potenciál kell, hogy döntő szempont legyen a befektetési célú ingatlanválasztásnál. Hiába olcsó egy adott lakás, ha nem vonzó a környezete és fejlődés sem várható, illetve ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok az ingatlanok is, amelyekből bőséges és nagyon homogén a kínálat a piacon (pl. a kétszobás típus panellakások). Ezek ára lehet kedvező, de értékük az egyedi lakásokénál valószínűleg kisebb mértékben fog növekedni és kevésbé bizonyulnak értékállónak, amennyiben negatív előjelű piaci folyamatok indulnak el” – fűzte hozzá Valkó Dávid, az OTP Jelzlogbank vezető elemzője.