<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ha a hatóságok a mai vizsgálaton mindent rendben találnak, a Razoni teherszállító hajó mehet is tovább Libanonba.

Kedden megérkezett a 26 ezer tonnányi kukoricával megpakolt Razoni hajó  a  Boszporusz tengerszoroshoz - számolt be a BBC. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az első gabonarakomány, amely elhagyta Ukrajnát. Ma az orosz, az ukrán és a török hatóságok, valamint az ENSZ ellenőrei megvizsgálják, hogy biztosan csak kukorica van-e a fedélzeten, s ha mindent rendben találnak, akkor indulhatis  tovább a konténerszállító hajó libanoni Tripoli kikötőjébe.

A Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó. Fotó: MTI/EPAA Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó. Fotó: MTI/EPA

Ennek azért van jelentősége, mert az oroszok február vége óta blokád alatt tartják Ukrajna kikötőit, aminek következtében az exportra szánt gabona nem jutott ki a világpiacra, ami globális élelmiszerválságot okozott. Ukrajna ugyanis a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre.

Törökország és az ENSZ közbenjárásával végül a háborúzó felek megállapodtak abban, hogy újra indíthatják az ukránok az élelmiszerszállítmányokat. A kikötőkből induló hajók az ukrán haditengerészet kíséretében indulhatnak csak útnak, mivel a kikötők környéke alá van aknázva.

A Sierra Leone-i zászló alatt közlekedő Razoni az odesszai kikötőből a július 22-i többoldalú megállapodás alapján hajózott ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.