<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ma elindult az első gabonával teli hajó Ukrajnából, Oroszország tovább használja a nukleáris háborús retorkát, az ír elnök felesége politikai viszályt szított. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy az Oroszország ellen harcoló ukrajnai erők új fegyvert adnak, beleértve az egyre fontosabb rakétavetőkhöz és tüzérségi fegyverekhez való lőszert is. Az 550 millió dolláros csomag „több lőszert tartalmaz a nagy mobilitású fejlett rakétarendszerekhez, más néven Himarsokhoz a tüzérség számára – mondta John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságíróknak.

 • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy Oroszország hat amerikai gyártmányú Himars rakétarendszert semmisített meg az Ukrajna elleni legutóbbi orosz invázió kezdete óta.

A Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 1-jén. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely távozhat Odesszából. MTI/EPAA Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 1-jén. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely távozhat Odesszából. MTI/EPA

 • Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta meg az Amerikai Egyesült Államokat, hogy már nem csak fegyverrel támogatja Ukrajnát, hanem hírszerző tevékenységével is, ami azt jelenti: ezzel már a háború résztvevője.

 • Moszkva 39 brit személyt szankcionált, köztük David Cameron volt brit miniszterelnököt, akik nem kívánatos személyek Oroszországban. 

 • Az ukrán hadsereg jelentése szerint három ember meghalt egy orosz lövöldözésben, miközben egy kisbuszból evakuálták az embereket Herszon közelében. 

 • Orosz katonák egy csoportja azzal vádolta parancsnokaikat, hogy bebörtönözték őket Kelet-Ukrajnában, mert megtagadták a háborúban való részvételt, ezzel nyilvánosan leleplezve az orosz hadseregben tapasztalható feszültségeket az invázió miatt.

 • Törökország képviselője az isztambuli Közös Koordinációs Központban (JCC) azt mondta, hogy az első ukrán gabonát a világpiacokra szállító hajó várhatóan Isztambulban horgonyoz le kedd este. A JCC-ben tartott eligazításon Özcan Altunbulak tábornok elmondta, hogy a hajó a tervek szerint halad, s este el is érte a török partokat. Egy másik tisztviselő azt mondta: „Az a terv, hogy minden nap elmegy egy hajó. Ha nem történik semmi baj, az export egy ideig napi egy hajón történik".

 • Az ukrán állambiztonsági szolgálat 752 hazaárulás és együttműködés ügyében folytat vizsgálatot. Az ügynökség szerint a legtöbb esetet Luhansk, Donyeck, Zaporizhzhia és Herson régiókban dokumentálták.

 • António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy egy félreértés nukleáris pusztítást idézhet elő, miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel „veszélyes nukleáris retorikájával és magatartásával”.

 • Sabina Higgins, Michael D. Higgins ír elnök felesége politikai viszályt váltott ki Írországban azzal, hogy felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kössenek tűzszünetet és kezdjenek tárgyalásokat. A kritikusok szerint a beavatkozás a Kreml propagandájának minősült, mert úgy tűnt, hogy Moszkva agresszióját Kijev túlélési harcával azonosítja.

 • Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy Ukrajna legnagyobb atomerőművét „nukleáris pajzsként” használja. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, Washingtont „mélyen aggasztja”, hogy Moszkva most katonai bázisként használja az erőművet, és a környékéről lő ukrán erőkre, és a felelőtlenség csúcspontjának nevezte Oroszország tevékenységét az üzem körül. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.