<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A pénteki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra. Bejelentette: az állami-önkormányzati ingatlanban működő éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetnie a következő 4 hónapban.

A kormány szerdai ülésén értékelte a járványhelyzetet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette az Orbán Viktor által korábban elmondottakat: online nemzeti konzultációt tart a kormány a február 15-i héten a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. 

Megállt a koronavírus-statisztika javulása: orvosilag még nem igazolták, de az európai tapasztalatok alapján ebben a vírus mutáns törzsének a terjedése is szerepet játszik. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol akár csak néhány napra teljesen kinyitottak, ott kiugró fertőzési adatok vannak, ezért fontos az óvatos és szakaszos nyitás -

a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra.

Ehhez azonban szükség van a jelenlegi szabályok betartására - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Magyarországnak érvényes szerződése van Kínával és Oroszországgal, ezért jó esély van arra, hogy februárban és márciusban nagyobb arányban oltsák be a lakosságat, mint az EU más országaiban. Folytatódik a regisztráció alapján az oltás, a legveszélyeztettebbek és legidősebbek kerülnek sorra először, utánuk jöhetnek a 60 év alattiak.

A lazításokról később kérdésre válaszolva azt mondta: hogy áprilisban teljes lesz-e a nyitás, az az átoltottság szintjétől függ. A nyájimmunitáshoz 60-65 százalékos védettségre van szükség; ha 3 millióan átestek a betegségen (a virológusok által becsült látencia alapján nagyjából így lehet számolni 400 ezer igazolt fertőzött esetében), akkor 3-3,5 millió ember beoltása szükséges a társadalmi immunitáshoz.

Gulyás szerint nem kellene bérleti díjat fizetniük a vendéglátósoknak, konditermeknek

A gazdasági ügyekről Orbán Viktor csütörtökön hosszan beszélt, Gulyás Gergely ezért csak röviden tért ki a témára, leginkább a kormány válságkezelését méltatta (és a "baloldali válságkezelést" ostorozta). Megemlítette a bértámogatás előfinanszíroztásra történő átállítását, a 13. havi nyugdíj visszaállítását, az otthonfelújítási programot, az 5 százalékos lakásáfát, a 25 év alattiak 2022-től bevezetésre kerülő szja-mentességét, a június 30-áig fennálló hitelmoratóriumot. 

Ma megjelenik a rendelet arról, hogy február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működő kávézóknak, éttermeknek, konditermeknek

- jelentette be Gulyás Gergely, ezzel mellesleg egy csapásra újabb bevételtől fosztva meg az önkormányzatokat. Szerinte egyébként azoknak sem kellene bérleti díjat fizetniük (vis maior okán, hiszen tevékenységük ellehetetlenült a vírus miatt), akik nem állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant bérelnek étterem-, kávézó-, konditerem-üzemeltetés céljára. Az ezzel kapcsolatos jogi vitába mindenesetre a kormány nem kíván beleszólni.

Magyarország is jelentős forrásokhoz jut az EU-tól az új költségvetési ciklusban, február 15-én megjelenhetnek az első pályázati kiírások - mondta a miniszter.

A miniszterelnök által csütörtökön bejelentett maximum 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt is megemlítette, amelyet kkv-k vehetnek igénybe, 3 éves törlesztési moratóriummal.

Foci Eb lesz Budapesten, téli óraátállítás még nem biztos

Az Mfor.hu többek között a nyári labdarúgó Európa-bajnoksággal és az évi kétszeri óraátállítással kapcsolatban tett fel kérdéseket. Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mai tudásuk szerint Budapesten lesznek-e nyáron foci Eb-meccsek. 

Elvileg idén kell dönteni arról, a nyári vagy téli időszámítást választja-e a magyar kormány. Megkérdeztük, hogy a mostani, tavaszi óraátállítás lesz-e az utolsó, és hogy melyik időszámítás lehet a végleges - ezt még nem tudta megmondani Gulyás Gergely, de ha muszáj lenne dönteni, ő maga a nyárit választaná.

Üzemi étkezdék, vakcinaútlevél, Rogán-család

A kérdésekre adott válaszokból kiderült:

- A Lex CEU-n az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete után létező európai minta alapján alakítják át a szabályozást, akár szó szerint átvéve azokat.

- Az üzemi étkezdék nyitvatartásával továbbra is egyet ért a kormány, de azzal is, hogy ezek az étkezdék csak a dolgozók számára legyenek nyitva, így Gulyás Gergely is indokoltnak tartja ennak ellenőrzését.

- Még nem tudni sokat a védettséget igazoló kártyáról/okiratról, mert erre közös szabályokat dolgoz ki az EU. Határátlépésnél mindenesetre karanténkötelezettsége nem lesz annak, aki ilyennel rendelkezik.

- Magyarországon az egyik legszigorúbb vagyonnilatkozati szabályok vannak érvényben Gulyás Gergely szerint. A politikusok családtagjainak is kell vagyonnyilatkozatot tenniük, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagjainak ezekhez van hozzáférésük, ha gyanú merül fel, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezhetnek - mondta a miniszter. Arra semilyen okot nem látnak, hogy Rogán Antal új felesége kapcsán eljárást kezdeményezzenek.

- Egy globális és egy európai vita is folyik a közösségi média kérdésében. A kormány úgy látja, hogy a szólásszabadság korlátozásának új eszközei és lehetőségei jelentek meg; minden véleménynek alkotmányos védettséget kellene élveznie, amíg az nem gyűlöletet kelt, nem erőszakra hív fel - ennek a Facebookra, Twitterre is igaznak kellene lennie. Az állami autoritás hiányát mutatja világszerte, hogy globális nagy cégek határozzák meg a szólássszabadság korlátait, ami nem megengedhető - mondta Gulyás Gergely. Az, hogy jogsértés nélkül egy 88 millió követővel rendelkező Twitter-oldalt felszámoljanak, egy demokrata nem fogadhatja el, függetlenül attól, hogy szereti vagy nem szereti az adott politikust - utalt Donald Trump fiókjának felfüggesztésére a miniszter. Rossz irányba tartanak a folyamatok, de Közép-Európában klasszikus értelemben vett szabad világ van, nem szeretnénk, ha ez megváltozna - mondta.

Cikkünk frissül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.