Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A pénteki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra. Bejelentette: az állami-önkormányzati ingatlanban működő éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetnie a következő 4 hónapban.

A kormány szerdai ülésén értékelte a járványhelyzetet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette az Orbán Viktor által korábban elmondottakat: online nemzeti konzultációt tart a kormány a február 15-i héten a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. 

Megállt a koronavírus-statisztika javulása: orvosilag még nem igazolták, de az európai tapasztalatok alapján ebben a vírus mutáns törzsének a terjedése is szerepet játszik. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol akár csak néhány napra teljesen kinyitottak, ott kiugró fertőzési adatok vannak, ezért fontos az óvatos és szakaszos nyitás -

a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra.

Ehhez azonban szükség van a jelenlegi szabályok betartására - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Magyarországnak érvényes szerződése van Kínával és Oroszországgal, ezért jó esély van arra, hogy februárban és márciusban nagyobb arányban oltsák be a lakosságat, mint az EU más országaiban. Folytatódik a regisztráció alapján az oltás, a legveszélyeztettebbek és legidősebbek kerülnek sorra először, utánuk jöhetnek a 60 év alattiak.

A lazításokról később kérdésre válaszolva azt mondta: hogy áprilisban teljes lesz-e a nyitás, az az átoltottság szintjétől függ. A nyájimmunitáshoz 60-65 százalékos védettségre van szükség; ha 3 millióan átestek a betegségen (a virológusok által becsült látencia alapján nagyjából így lehet számolni 400 ezer igazolt fertőzött esetében), akkor 3-3,5 millió ember beoltása szükséges a társadalmi immunitáshoz.

Gulyás szerint nem kellene bérleti díjat fizetniük a vendéglátósoknak, konditermeknek

A gazdasági ügyekről Orbán Viktor csütörtökön hosszan beszélt, Gulyás Gergely ezért csak röviden tért ki a témára, leginkább a kormány válságkezelését méltatta (és a "baloldali válságkezelést" ostorozta). Megemlítette a bértámogatás előfinanszíroztásra történő átállítását, a 13. havi nyugdíj visszaállítását, az otthonfelújítási programot, az 5 százalékos lakásáfát, a 25 év alattiak 2022-től bevezetésre kerülő szja-mentességét, a június 30-áig fennálló hitelmoratóriumot. 

Ma megjelenik a rendelet arról, hogy február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működő kávézóknak, éttermeknek, konditermeknek

- jelentette be Gulyás Gergely, ezzel mellesleg egy csapásra újabb bevételtől fosztva meg az önkormányzatokat. Szerinte egyébként azoknak sem kellene bérleti díjat fizetniük (vis maior okán, hiszen tevékenységük ellehetetlenült a vírus miatt), akik nem állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant bérelnek étterem-, kávézó-, konditerem-üzemeltetés céljára. Az ezzel kapcsolatos jogi vitába mindenesetre a kormány nem kíván beleszólni.

Magyarország is jelentős forrásokhoz jut az EU-tól az új költségvetési ciklusban, február 15-én megjelenhetnek az első pályázati kiírások - mondta a miniszter.

A miniszterelnök által csütörtökön bejelentett maximum 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt is megemlítette, amelyet kkv-k vehetnek igénybe, 3 éves törlesztési moratóriummal.

Foci Eb lesz Budapesten, téli óraátállítás még nem biztos

Az Mfor.hu többek között a nyári labdarúgó Európa-bajnoksággal és az évi kétszeri óraátállítással kapcsolatban tett fel kérdéseket. Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mai tudásuk szerint Budapesten lesznek-e nyáron foci Eb-meccsek. 

Elvileg idén kell dönteni arról, a nyári vagy téli időszámítást választja-e a magyar kormány. Megkérdeztük, hogy a mostani, tavaszi óraátállítás lesz-e az utolsó, és hogy melyik időszámítás lehet a végleges - ezt még nem tudta megmondani Gulyás Gergely, de ha muszáj lenne dönteni, ő maga a nyárit választaná.

Üzemi étkezdék, vakcinaútlevél, Rogán-család

A kérdésekre adott válaszokból kiderült:

- A Lex CEU-n az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete után létező európai minta alapján alakítják át a szabályozást, akár szó szerint átvéve azokat.

- Az üzemi étkezdék nyitvatartásával továbbra is egyet ért a kormány, de azzal is, hogy ezek az étkezdék csak a dolgozók számára legyenek nyitva, így Gulyás Gergely is indokoltnak tartja ennak ellenőrzését.

- Még nem tudni sokat a védettséget igazoló kártyáról/okiratról, mert erre közös szabályokat dolgoz ki az EU. Határátlépésnél mindenesetre karanténkötelezettsége nem lesz annak, aki ilyennel rendelkezik.

- Magyarországon az egyik legszigorúbb vagyonnilatkozati szabályok vannak érvényben Gulyás Gergely szerint. A politikusok családtagjainak is kell vagyonnyilatkozatot tenniük, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagjainak ezekhez van hozzáférésük, ha gyanú merül fel, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezhetnek - mondta a miniszter. Arra semilyen okot nem látnak, hogy Rogán Antal új felesége kapcsán eljárást kezdeményezzenek.

- Egy globális és egy európai vita is folyik a közösségi média kérdésében. A kormány úgy látja, hogy a szólásszabadság korlátozásának új eszközei és lehetőségei jelentek meg; minden véleménynek alkotmányos védettséget kellene élveznie, amíg az nem gyűlöletet kelt, nem erőszakra hív fel - ennek a Facebookra, Twitterre is igaznak kellene lennie. Az állami autoritás hiányát mutatja világszerte, hogy globális nagy cégek határozzák meg a szólássszabadság korlátait, ami nem megengedhető - mondta Gulyás Gergely. Az, hogy jogsértés nélkül egy 88 millió követővel rendelkező Twitter-oldalt felszámoljanak, egy demokrata nem fogadhatja el, függetlenül attól, hogy szereti vagy nem szereti az adott politikust - utalt Donald Trump fiókjának felfüggesztésére a miniszter. Rossz irányba tartanak a folyamatok, de Közép-Európában klasszikus értelemben vett szabad világ van, nem szeretnénk, ha ez megváltozna - mondta.

Cikkünk frissül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.