2p

Az Európai Bizottság beperelte Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. Ez lesz az egyik úgynevezett horizontális feljogosító feltétel, amit el kell rendezni ahhoz, hogy az EU-s felzárkóztatási források maradéktalanul megérkezhessenek majd Brüsszelből.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Az Európai Bíróság üzenetére hivatkozva a Portfolio azt írja, hogy "az Európai Bizottság kötelezettégszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényben a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és és korlátozások miatt. A kereset a C-769/22 ügyszámon került be a Bíróság nyilvántartásába.”

A 2021 nyarán elfogadott magyar törvény után a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, amelynek során nem tudták rendezni a felek a vitájukat, és ezért léptette most bírósági szakaszba az ügyet a Bizottság azzal, hogy beadta a peranyagot az Európai Bíróságra.

Az időzítés nem véletlen, mert miután múlt héten megszületett a Bizottság által kezdeményezett feltételességi/jogállamisági eljárásban a végső döntés a Tanácsban (6,3 milliárd eurónyi magyarországi felzárkóztatási forrást felfüggesztettek a 22-ből addig, amíg a magyar kormány nem teljesíti maradéktalanul a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést), most arról kell döntenie a Bizottságnak, hogy elkezdi elfogadni a 2021-2027-es Partnerségi Megállapodást és az azt alábontó Operatív Programokat. Ezen döntéssorozat kapcsán azt is jeleznie kell a Bizottságnak a magyar kormány felé, hogy melyek azok az alapvető, ún. horizontális ügyek, amelyek rendezéséig nem teljesíthet az uniós rendeletből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!