<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új fogalommal ismerkedhetünk meg a turizmusban, amit bosszúálló utazásnak nevezett el egy amerikai cég. „Csakazért” is utazunk – hiszen már lehet!  Ennek következtében rekordszintű a repülőjegyek áremelkedése, amit több más hatásnak tudható be.

A CheapAir.com számítógépei  áprilisban 128 millió repülőjegy árát vizsgálták át az Egyesült Államokban. A közlekedés-turisztikai szakemberek megállapították, hogy rekordmagasak a belföldi repülőjegy árak. Még a legolcsóbb belföldi jegyek árai is átlagosan 26 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest. Ez még inkább igaz azokra a városokra, ahol kis repülőterek nagyvárosokat szolgálnak ki.

Daytonban (Ohio) volt a legmeredekebb növekedés, az idén 42 százalékkal emelkedtek az árak, egy átlagos belföldi repülőjegy esetében, 2021-hez képest. Ezt követte Greensboro, (Észak-Karolina) és Flint (Michigan), amelyek mindegyike 38 százalékos növekedést mutat.

Az utazás iránti vágy olyan intenzíven tért vissza, hogy a szakemberek új kifejezést találtak a világjárvány utáni lelkesedésre: bosszúálló utazás – olvasható a cég tanulmányában. Az üzleti utazások nem tértek vissza ennyire gyorsan, de azok is felfelé ívelnek. A megélénkült kereslet miatt a viteldíjak emelkedő tendenciát mutatnak, és egyelőre nem mutatják a lassulás jelét.

A JetBlue amerikai légitársaság egyik gépe leszálláshoz készül a New York-i LaGuardia repülőtéren, az előtérben távközlési antennák egy háztetőn 2022. január 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)A JetBlue amerikai légitársaság egyik gépe leszálláshoz készül a New York-i LaGuardia repülőtéren, az előtérben távközlési antennák egy háztetőn 2022. január 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Az USA-n belül sem egyforma mértékben nőttek a viteldíjak: a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren például 17 százalékkal nőttek a belföldi repülőjegyek árai idén 2021-hez képest, míg a texasi Houstonban 15 százalékkal.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint a repülőjegyek ára csak áprilisban több mint 18 százalékkal emelkedett, amire 1963 óta nem volt példa. A szakértők a megnövekedett keresletet és a munkaerőhiányt, valamint az emelkedő energiaárakat tartják a fő okoknak, amint azt a United Airlines vezérigazgatója, Scott Kirby kifejtette.

"A repülőgép-üzemanyag ára csaknem megduplázódott az elmúlt néhány hónapban, ami kivédhetetlen a légitársaságokra nézve. Ugyanakkor a Covid-járványból való kilábalási korszakát éljük, épp hogy túl vagyunk a légi közlekedés történetének legpusztítóbb válságán." - mondta Kirby. 

De ilyen helyzetben is lehet azért pénzt megtakarítani: a CheapAir.com azt javasolja az utazóknak, hogy korán foglaljanak, és inkább nagyobb repülőtérről induljanak el, ha tehetik, így növelhetik esélyeiket a legjobb ajánlat megtalálására. Ha egy amerikai reptéren élénk a verseny, az alacsonyabb árakat eredményez.

Az iroda közleménye szerint jelentősen befolyásolják az árakat a lakhatási, és élelmiszerköltségek, valamint a munkabérek is. A növekedés hátterében azonban döntően a magasabb üzemanyagárak, a munkaerőhiány és az általánosan magas utazási kereslet áll .

És még csak most kezdődik a nyári utazási főszezon, amely várhatóan július negyedike, az amerikai nemzeti-családi ünnep körül csúcsosodik ki. A spórolás érdekében a szakértők azt javasolják, hogy az utazók kezeljék rugalmasan az indulási és érkezési dátumokat, valamint foglaljanak korán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.