2019. január 17. 09:36
mfor.hu

Az elmúlt hat év legmeredekebb árzuhanása látszik a piacon, miközben a szakértők olyan gyenge eladásokat várnak az idei évre, mint már két évtizede nem.

Az elmúlt hat év legmeredekebb árzuhanása zajlik a brit ingatlanpiacon, az ingatlanértékesítési kilátások pedig két évtizede nem voltak olyan gyengék, mint most, köszönhetően a bizonytalanságnak, amit a közelgő Brexit okoz.

A londoni székhelyű, ingatlanügyekkel foglalkozó Royal Institution of Chartered Surveyors szerint mind az ingatlanok iránti érdeklődések, mind a lezárt adásvételek, mind a piacon megjelenő új cikkek száma csökkent tavaly decemberben. A következő három hónap értékesítési kilátásai azok mérésének 1999-es kezdete óta nem voltak ilyen rosszak: Nagy-Britannia minden régiójában stagnálás vagy zuhanás várható.

A RICS-től függetlenül a brit kormány adatai is azt mutatják, hogy tavaly novemberben már zsinórban harmadik hónapja estek az ingatlanárak az országban. A brit kincstár adataiból dolgozó EY Item Club nevű csoport előrejelzése szerint 5 százalékkal csökkenhetnek az ingatlanárak, amennyiben az alku nélküli Brexit következik be. Ugyanakkor, ha sikerül az országnak valamilyen alkuval kilépni az Európai Unióból, akkor a csoport szerint az év során az árak 2 százalékkal nőhetnek.

Az albérleti díjak mindeközben folyamatosan nőnek. A londoni átlag 2018 negyedik negyedévében 2034 fontra, minden idők legmagasabb értékére kúszott fel, köszönhetően az egyre szűkülő lakáskínálatnak. A városban elérhető albérletek száma az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal csökkent. Az átlagos albérleti díj idén várhatóan 4 százalékkal fog emelkedni Londonban, a fővároson kívül pedig 3 százalékkal.

(Guardian)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.