2019. január 17. 09:36
mfor.hu

Az elmúlt hat év legmeredekebb árzuhanása látszik a piacon, miközben a szakértők olyan gyenge eladásokat várnak az idei évre, mint már két évtizede nem.

Az elmúlt hat év legmeredekebb árzuhanása zajlik a brit ingatlanpiacon, az ingatlanértékesítési kilátások pedig két évtizede nem voltak olyan gyengék, mint most, köszönhetően a bizonytalanságnak, amit a közelgő Brexit okoz.

A londoni székhelyű, ingatlanügyekkel foglalkozó Royal Institution of Chartered Surveyors szerint mind az ingatlanok iránti érdeklődések, mind a lezárt adásvételek, mind a piacon megjelenő új cikkek száma csökkent tavaly decemberben. A következő három hónap értékesítési kilátásai azok mérésének 1999-es kezdete óta nem voltak ilyen rosszak: Nagy-Britannia minden régiójában stagnálás vagy zuhanás várható.

A RICS-től függetlenül a brit kormány adatai is azt mutatják, hogy tavaly novemberben már zsinórban harmadik hónapja estek az ingatlanárak az országban. A brit kincstár adataiból dolgozó EY Item Club nevű csoport előrejelzése szerint 5 százalékkal csökkenhetnek az ingatlanárak, amennyiben az alku nélküli Brexit következik be. Ugyanakkor, ha sikerül az országnak valamilyen alkuval kilépni az Európai Unióból, akkor a csoport szerint az év során az árak 2 százalékkal nőhetnek.

Az albérleti díjak mindeközben folyamatosan nőnek. A londoni átlag 2018 negyedik negyedévében 2034 fontra, minden idők legmagasabb értékére kúszott fel, köszönhetően az egyre szűkülő lakáskínálatnak. A városban elérhető albérletek száma az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal csökkent. Az átlagos albérleti díj idén várhatóan 4 százalékkal fog emelkedni Londonban, a fővároson kívül pedig 3 százalékkal.

(Guardian)

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!