<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még mindig nincs szociális temetés.

Újra elhalasztották a szociális temetés bevezetését, amit a Fidesz már 2014-ben tervezett.

Azoknak szólna a szociális temetés, akik mindent maguk csinálnak. Fotó: Pixabay
Azoknak szólna a szociális temetés, akik mindent maguk csinálnak. Fotó: Pixabay

A Fidesz által kitalált szociális temetés afféle csináld magad elven működne. Az állam ebben az esetben akkor vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozó a jogszabályban meghatározott módon személyesen közreműködik a temetésben, például maga mosdatja, öltözteti az elhunytat, írja a nepszava.hu. Ezek után a földbe helyezés is közösségi munkában történne. Ingyenes volna a temetés, ha minden részletet a család végezne, ám ha ettől eltérnek, már a köztemetés járna csak, amit hagyatéki teherként később kiszámláznak. Az ingyenes temetés nem terjedne ki a temetőüzemeltető költségeire.

Az újabb választások után a szociális temetés bevezetését a felkészületlenség, az elvi kifogások és a szegényparcellák hiánya lehetetlenítette el vagy a teljes ellenállás, jelzi a nepszava.hu. Mindez nem kis bosszúságot okozott azoknak a cégeknek, amelyek pénzt költöttek a szociális parcellák kialakítására.

A lap kiemeli, hogy a temetések költsége az inflációt meghaladó mértékben emelkedett az utóbbi években.

„A KSH friss adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 318 ezer forintba került idén májusban, hamvasztás esetén 227 ezerbe. 2018 májusában ugyanezért 219, illetve 160 ezer forintot kellett fizetni, tehát négy év alatt csaknem 45 illetve 41 százalékkal emelkedtek az árak”, derül ki a cikkből.