<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Még mindig nincs szociális temetés.

Újra elhalasztották a szociális temetés bevezetését, amit a Fidesz már 2014-ben tervezett.

Azoknak szólna a szociális temetés, akik mindent maguk csinálnak. Fotó: PixabayAzoknak szólna a szociális temetés, akik mindent maguk csinálnak. Fotó: Pixabay

A Fidesz által kitalált szociális temetés afféle csináld magad elven működne. Az állam ebben az esetben akkor vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozó a jogszabályban meghatározott módon személyesen közreműködik a temetésben, például maga mosdatja, öltözteti az elhunytat, írja a nepszava.hu. Ezek után a földbe helyezés is közösségi munkában történne. Ingyenes volna a temetés, ha minden részletet a család végezne, ám ha ettől eltérnek, már a köztemetés járna csak, amit hagyatéki teherként később kiszámláznak. Az ingyenes temetés nem terjedne ki a temetőüzemeltető költségeire.

Az újabb választások után a szociális temetés bevezetését a felkészületlenség, az elvi kifogások és a szegényparcellák hiánya lehetetlenítette el vagy a teljes ellenállás, jelzi a nepszava.hu. Mindez nem kis bosszúságot okozott azoknak a cégeknek, amelyek pénzt költöttek a szociális parcellák kialakítására.

A lap kiemeli, hogy a temetések költsége az inflációt meghaladó mértékben emelkedett az utóbbi években.

„A KSH friss adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 318 ezer forintba került idén májusban, hamvasztás esetén 227 ezerbe. 2018 májusában ugyanezért 219, illetve 160 ezer forintot kellett fizetni, tehát négy év alatt csaknem 45 illetve 41 százalékkal emelkedtek az árak”, derül ki a cikkből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.