<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nagyon hosszú ideje csúszik a szociális temetés bevezetése. 

A szerdai Magyar Közlöny egyik kormányrendeletében rögzítette a kormány, hogy a szociális temetkezés 2021. január 1-je helyett 2022. január 1-jén lép életbe. Hiába azonban a változtatás ilyen formában történő rögzítése, az új dátum sem kőbe vésett. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A vonatkozó jogszabály hatályba lépésének dátumát ugyanis évről évre halasztja a kormány, a késlekedés oka azonban a mai napig nem ismert. Még törvényjavaslatok indoklásában sem tér ki a kormány arra, miért tolja ki mindig a hatályba lépés dátumát. 

A szociális temetést, mint lehetőséget eredetileg 2014-ben vezette volna be az Orbán-kormány. A végtisztesség megadásának költségei több százezer forintot jelentenek, a szociális temetés pedig emiatt pont azoknak lenne segítség, akik szűkösebb anyagi körülmények között élnek. Ennek ellenére már a legelején komoly kritikák fogalmazódtak meg ezzel a temetkezési móddal kapcsolatban. Ugyanis a temetkezéssel járó feladatok egy része, mint az elhunyt felkészítése és a sír megásása a gyászoló rokonokra hárulna. A gyászidőszakban ilyen feladatokat terhelni a családtagokra embertelennek tűnik.