<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Úgy tűnik, hogy péntektől nem csak a diszkont kutaknál lehet 480 alatt a benzin ára, hanem számos nagy láncnak is lesz olyan egysége, ahol ennél olcsóbban tankolhatunk.

Miközben az olajárak a héten tovább csökkentek, és az árak hét hónapos mélyponton vannak, ezt az üzemanyagárak egyelőre csak lassan követik. Ugyanakkor a Mol előbb szerdai hatállyal lépett, majd péntektől is csökkenti a nagykereskedelmi árakat, akkor mindkét alapüzemanyag esetében 11 forinttal. Ezzel egyébként teljesülhet a hétfőn megjelent írásunkban közölt előrejelzés.

Mindez azt jelenti, hogy a nagykereskedelmi árak alapján számolt átlagár a benzin esetében 490 forintra csökkent, míg a gázolajnál 495 forint lesz. A hatósági árszabályozás miatt jelenleg 480 forintnál nem lehet drágábban adni egyik fajta üzemanyagot sem, olcsóbban viszont lehet. Igaz utóbbival az elmúlt hetekben csupán néhány diszkontláncnál találkozhattunk.

Érdemes megnézni, hogy a mostani olajárak (aktuális dollár árfolyammal) forintban számolva milyen értéket adnak. Ez a szerda esti árak alapján hordónkénti 22100 forintos összeget eredményez, amikor pedig legutoljára ennyibe került a brent, akkor a 95-ös benzint a hazai üzemanyagtöltő állomásokat átlagban 459 forintért adták.

Mindez tehát azt jelenti, hogy egyelőre a Mol csak igen megfontoltan reagál a piaci történésekre. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy mind az olajárak változása, mind a forintnak az utóbbi napokban látott erősödése abba az irányba hatnak, hogy a következő időszakban újabb árcsökkentéseket jelenthez be a nemzeti olajtársaság. Csak remélni tudjuk, hogy hamarosan az olajár és a korábbi üzemanyagárak „köszönőviszonyban lesznek”.

Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a mostani nagykereskedelmi árak mellett a kutaknak már komolyabb mozgástere nyílik, hiszen a kiskereskedelmi árrés az elmúlt időszak információi szerint 20-25 forint körül van. Nagy kérdés persze, hogy melyik láncnak mi lesz a stratégiája, hiszen éppen úgy elképzelhető, hogy egyesek az árszabályozás miatti veszteségeket szeretnék mielőbb visszaszerezni, de biztosan lesznek olyanok is, akik piacszerzésre törekednek.

Számukra járható út, hogy a 480-as hatósági ár alá mennek és megpróbálják ezt az időszakot piacszerzésre fordítani. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy valószínűleg pénteken sok helyen fog a 95-ös üzemanyag 47-tel kezdődni. Mondhatni erre, hogy ez nem lenne újdonság, hiszen a kutak többségénél most is 479,90 van kiírva, ám az olajár zuhanása miatt valószínűleg kisebb utánajárással pénteken több olyan töltőállomás is lesz, ahol 475-ért lehet majd benzint vételezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.