<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Pénteken megrendültek a világ tőzsdéi arra a hírre, hogy a koronavírus új mutációja sokkal veszélyesebb lehet, mint az utóbbi hónapokban feltűntek. Ez nemcsak az értékpapírokra, hanem az árupiaci termékekre, így az olaj árára is jelentős hatással volt. Mi lesz így Magyarországon a hatósági árral, meddig marad a 480 forintos benzin?

A világ tőzsdéi pánikszerű reakciót mutattak a pénteken felröppent hírekre, mely szerint egy új, minden eddiginél veszélyesebb mutánst fedeztek fel. Laptársunk, a Privátbankár ennek kapcsán azt írta: „egy új, főleg Dél-Afrikában kimutatott vírusverzió rémisztő emlékeket idézett fel. Bár még nem tudni, hogy az oltások mennyire védenek ellene, mivel erősen mutálódott, attól félnek, hogy nem eléggé. Új lezárásoktól és új recessziótól tartanak. Az Egyesült Királyság utazási korlátozásokat vezetett be hat afrikai ország felé, s Németország, Olaszország, Izrael és Szingapúr is hasonló lépéseket tett. Az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli ülést tart. Állítólag pár hétig is eltarthat, mire kiderül, mennyire veszélyes az új mutáns.”

Mindez nemcsak az értékpapír-, hanem az árupiacon is éreztette a hatását. Az esetleges lezárások hatására értelemszerűen kevesebben közlekednének, illetve egy recesszió is jelentősen csökkenthetné az olaj és az üzemanyagok felhasználását. Ezt megelőlegezve az olaj ára pénteken jelentősen esett, a kora délutáni órákban 6 százalékos volt ennek mértéke, ami azt jelentette, hogy az Európában irányadó Brent olaj ára 77 dollárhoz közelített.

Szeptemberben volt ilyen szinten az olaj

Az olaj pénteki ára két hónapos mélypontnak felel meg. Miután az utóbbi időben a szavazópolgárok hangulata és az infláció szempontjából is fontos lett a magyar politika és a Magyar Nemzeti Bank számára is az olajár alakulása. Éppen ezért érdekes lehet elkezdeni számolgatni, hogy a mostani esésnek milyen hatása lehet a fogyasztók számára is kézzelfogható olajból finomított termékre, az üzemanyag ára hogyan alakulhat.

Elvégeztünk hát egy gondolatkísérletet. Mielőtt az eredményeket ismertetjük, érdemes leszögezni, hogy a Mol a nagykereskedelmi árak meghatározásánál – ami az árszabályozás életbe lépése előtt a töltőállomások árait meghatározta – rendszeresen kivárt egy kicsit. Így a nagyobb kilengéseket az üzemanyagok árainál elsimították. Így, ha hétfőn minden visszatérne a „rendes kerékvágásba”, megnyugodnának a kedélyek és az árak visszaugranak a néhány nappal korábbi szintre, akkor értelemszerűen a benzinkutaknál nem lesz nyoma a pénteki nagy kilengésnek.

A 77 dolláros olaj hány forintos benzint jelent?

Ahogy fent írtuk, szeptemberben volt utoljára ilyen szinten a Brent. Ha megnézzük a lenti ábrát, akkor azt láthatjuk, hogy szeptember 22-én 77,50 volt a Brent (azonnai/spot) ára. Ekkor a Mol árai alapján 455 forint volt átlagosan a 95-ös benzin, míg a gázolaj 461. Amennyiben semmi más nem változott volna azóta, akkor a jövő héten elvileg 460 forint körül is lehetne az üzemanyagok ára.

A helyzet azonban sajnos nem ilyen egyértelmű, az üzemanyagok árát ugyanis több dolog is meghatározza, nem csak az olaj árfolyama. Ezek közül az adók mértéke nem változott, pedig sokan azt vetették a kormány szemére, hogy sokkal korrektebb lett volna, ha nem a benzinkúthálózatokra hárítják az árszabályozás költségeit, hanem ők „vállalják” ezt be, az adókat csökkentve. Kisebb mértékben van hatással az úgynevezett finomítói árrés. Ez a margin az elmúlt időszakban ugyanakkor nem változott. A Mol és a Slovnaft finomító árrése 6,5 dollárral augusztusban érte el az idei csúcspontját, majd szeptemberben és októberben is 6,3 dollár volt átlagosan.

Az üzemanyagok árában a negyedik jelentős befolyásoló tényező a forint-dollár árfolyam, ahol viszont finoman szólva sem az autósoknak kedvező folyamatok zajlottak. Ahogy arról lapunk is többször beszámolt, az elmúlt napokban több alkalommal is történelmi mélypontot ért el a forint az euróval szemben.

Tetézte a bajt, hogy a dollár az euró ellenében is erősödött, így a forint esetén még nagyobb erősödést láthattunk. Igaz az elmúlt napok történelmi mélypontjáról minimálisan sikerült visszakapaszkodni, ám a mostani szint 8 százalékkal magasabb, mint a szeptember végi.

Az olajárak zuhanása és a dollár árfolyamváltozása tehát egymás ellen ható tényezők. Ha a dollárban számított olajárat forintosítjuk, akkor meglepő eredményre jutunk, ami ráadásul a prognózist is befolyásolja. A pénteki nagy esés miatt egy hordó olaj ára forintban a 25 ezres szint közelébe csökkent. Ilyen áron utoljára november 3-án jártunk, amikor az olaj mérsékelten csökkent és a dollár is alacsonyabb szinten állt. A benzin ára viszont 506 forint volt. Előtte október első felében járt forintban számolva egy hordó olaj ezen a 25 ezres szinten, akkor a 95-ös átlagára 482 forint volt. A novemberi viszonylag magas benzinár véleményünk szerint azt az esetet példázza, hogy a Mol a gyors kilengéseket az árképzés során simítja, ha viszont trendszerű a változás, akkor az érvényesül a kutaknál is.

Pénteken egyébként a délután folytatódott az olajárak zuhanása, és a brent 71,60 dolláron zárt. Köszönhetően annak, hogy a forint csak kisebb mértékben gyengült a dollárhoz képest, ez a forintosított olajár az elmúlt hónapokban 455 körüli benzinárat eredményezett. Igaz, hétfőn reggel korrigált az energiahordozó kurzusa, és a pénteki 11 százalékos zuhanásból 4-et ledolgozott, ám ha az eddig alkalmazott metódust vesszük, ez még mindig bőven 480 alatti üzemanyag árakat kellene, hogy eredményezzen.

Az autósok számára a következő napok nagy kérdése így az lesz, hogy az olaj olyan gyorsan visszatér-e a 80 dolláros szint fölé, ahogy onnan lezuhant, vagy esetleg jóval alacsonyabb szinten, 75 dollár körül stabilizálódik. Ha ugyanis az utóbbi következik be, akkor szerencsés esetben már december 3-án komolyabb árcsökkentésről dönthet a Mol, amelyet után újabbak is követhetnek.

Ha a forint nem kezd el számottevően gyengülni, akkor mindez azzal járhat, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenése miatt a kutakon a rögzített 480-as ár „piaci” árat jelent majd. Bár biztosan lesznek, akik ebben a helyzetben a nagy láncok egységei közül is a hatósági ár alá mennek, igazán viszont a diszkontkutaknál éri majd meg újra tankolni. Ha az átlagár ugyanis 480 lesz az úgynevezett színes kutaknál, akkor náluk már 460-ért vagy akár olcsóbban is lehet majd üzemanyagot vásárolni. Persze, ha az olajárat leverő félelmek beigazolódnak, és az új vírusmutáció valóban komoly gazdasági károkat okoz, akkor az autósok többsége csöbörből vödörbe kerülhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.