TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A kormány elérkezettnek látta az időt, hogy újabb könnyítést adjon.

A kormány nagyon bízhat abban, hogy a foci intakt marad a koronavírus-járvány közepette. Más tömegrendezvénnyel szemben a meccsekre ki lehet menni, és csak a legutóbbi időben lett kötelező előírás a maszk viselése. A járvány közben egyre jobban pusztít, bizonytalanná téve a jövő évi kilátásokat, de a kormány elérkezettnek látta az idejét, hogy adómentesítse a következő nagy, hazai rendezésű labdarúgó eseményt.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK) A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK)

Az U21-es Európa-bajnokságról van szó, amit a tervek szerint 2021 tavaszán bonyolítanak le, március és június között, és Magyarország mellett Szlovénia is részt vesz a rendezésében.

A hatályos szja-törvény szerint már élvez hasonló mentességet egy sportesemény, mégpedig a 2020-as Eb szervezése. A járvány miatt sajnos nem sikerült megrendezni a grandiózus tornát, arra legközelebb jövőre kerülhet sor, de a jogszabályokban már gondoskodtak arról, hogy a szervezéshez ne kapcsolódjon adófizetési kötelezettség.

Az szja-törvény 1. számú mellékletében az adómentes bevételek között tüntetik fel "a 2020-ban megrendezésre kerülő labdarúgó Európa-bajnoksággal összefüggésben az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), az UEFA tulajdonában álló gazdasági társasággal, a rendező vagy részt vevő nemzeti sportszövetséggel munkaviszonyban vagy egyéb munkaviszony jellegű szerződéses jogviszonyban álló magánszemély (különösen: UEFA-tisztségviselők, versenybírók, sportolók, önkéntesek, sportszervezetek képviselői) részére adott juttatásokat (különösen: napidíj, bónusz, felmerült költségek megtérítése, pénzdíjak, átadott formaruhák, természetben biztosított ellátás, valamint a versenyekhez kapcsolódóan adott promóciós jellegű juttatások);"

A kormány által benyújtott adópakkban érintik ezt a törvényi részt is, a csomagban ez szerepel:

az UEFA EURO 2020 rendezvénnyel összefüggésben az Európai Labdarúgószövetséggel (UEFA), az UEFA tulajdonában álló gazdasági társasággal, a rendező vagy részt vevő nemzeti sportszövetséggel munkaviszonyban vagy egyéb munkaviszony jellegű szerződéses jogviszonyban álló magánszemély (különösen: UEFA-tisztségviselők, versenybírók, sportolók, önkéntesek, sportszervezetek képviselői) részére adott juttatás (különösen: napidíj, bónusz, felmerült költségek megtérítése, pénzdíjak, átadott formaruhák, természetben biztosított ellátás, valamint a versenyekhez kapcsolódóan adott promóciós jellegű juttatások);”

Az indoklásban nem térnek ki a módosítás okára, a szöveg lényegében megegyezik a hatályos szabályozással, annyi különbséggel, hogy pontosítják, mely rendezvényről van szó, a hivatalos elnevezését beemelve a szövegbe.

A gazdasági bizottság azonban megtoldotta a kormány javaslatát, az alábbiak szerint:

az UEFA EURO 2020 és az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság (UEFA European Under-21 Championship) rendezvénnyel összefüggésben az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), az UEFA tulajdonában álló gazdasági társasággal, a rendező vagy részt vevő nemzeti sportszövetséggel munkaviszonyban vagy egyéb munkaviszony jellegű szerződéses jogviszonyban álló magánszemély (különösen: UEFA-tisztségviselők, versenybírók, sportolók, önkéntesek, sportszervezetek képviselői) részére adott juttatás (különösen: napidíj, bónusz, felmerült költségek megtérítése, pénzdíjak, átadott formaruhák, természetben biztosított ellátás, valamint a versenyekhez kapcsolódóan adott promóciós jellegű juttatások);"

Vagyis az adómentességet kiterjesztenék a jövő évi U21-es Eb-re is. Az indoklás szerint az EURO 2020 labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésével összefüggő egyes juttatások adómentességét megállapító rendelkezés kiegészítésére azért van szükség, hogy az az U-21- es Európa-bajnokság megrendezésére is alkalmazható legyen.

A jelentkezésről 2018-ban döntött a kormány, a július 26.-i Magyar Közlönyben rögzítették, hogy felhatalmazzák a  miniszterelnököt, hogy aláírja az  Európa-bajnokság megrendezésével összefüggésben, az  Európai Labdarúgó Szövetség által a  pályázat feltételeként kötelezően előírt garanciavállaló nyilatkozatot a  Magyar Állam nevében, angol és magyar nyelven.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.