2p

Miközben a hazai gazdaság recesszióban zárta a 2023-as évet, a 38 államot - köztük Magyarországot is - tömörítő OECD-országok GDP-je össszességében nő.

A tavalyi utolsó, negyedik negyedévben 0,4 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben, ugyanúgy, mint a harmadik negyedévben.

Az MTI közlése szerint a párizsi székhelyű szervezet honlapjára fölkerült adatok azt mutatják, hogy a G7-országok GDP-növekedése 0,4 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévi 0,5 százalékos növekedés után.

Kevésbé rózsaszínű. Fotó: Pixabay
Kevésbé rózsaszínű. Fotó: Pixabay

Az Egyesült Királyság és Japán GDP-je 0,3 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkent, és ezzel már a második egymást követő negyedévben jegyeztek fel gazdasági visszaesést. A német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben a harmadik és a második negyedévi stagnálást követően.

Az Egyesült Államokban 0,8 százalékra lassult a gazdasági növekedés a harmadik negyedévi 1,2 százalékról, miközben Franciaországban második negyedéve stagnált a gazdaság.

Eközben Kanada gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 0,3 százalékos zsugorodás után, míg Olaszország GDP-növekedése 0,1 százalékról 0,2 százalékra gyorsult a negyedik negyedévben.

Az OECD-országok közül a negyedik negyedévben a legjelentősebb GDP-növekedés Costa Ricában (+1,8 százalék) és Norvégiában (+1,5 százalék) volt, a legjelentősebb visszaesés pedig Írországban (-0,7 százalék).

Nem végleges adatok szerint az OECD-országok gazdasági növekedési üteme 1,6 százalékra lassult tavaly a 2022. évi 2,9 százalékról és a rendelkezésre álló adatok alapján 27 országból 10 volt recesszióban. A legnagyobb gazdasági visszaesés Észtországban volt, ahol a GDP 3 százalékkal esett. A gazdasági növekedés üteme csak három országban gyorsult, Costa Ricán a 2022. évi 4,6 százalékról tavaly 5,1 százalékra, az Egyesült Államokban 1,9 százalékról 2,5 százalékra, Japánban pedig 1 százalékról 1,9 százalékra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!