7p

Semmi garancia nincs arra, hogy a 2013-2019 közötti rendkívüli konjunktúra-időszak mintegy 4 százalékos gazdasági növekedési lendülete visszatérhetne. Munkaerő-oldalról már nincs mennyiségi bővülésre mód, hiszen lényegében teljes a foglalkoztatás a munkaerőpiaci szempontból bevonható népesség körében. A hazai demográfia a növekedés ellen dolgozik. A szellemi tőke vonatkozásában pedig meglehetősen vegyes a magyar helyzet.

Az Európai Bizottság (EB) most közzétett őszi kitekintésében a magyar fejezet alcíme: recesszióból fokozatos helyreállítás.

A brüsszeli szakapparátus elemzése és előrejelzése meglehetősen egybeesik a független hazai kutatóhelyeken készült prognózisokkal, pontosabban azoknak a külső gazdasági környezet várható alakulását és különösen a befagyasztott EU-forrásokhoz való hozzáférést illetően hasonló feltételezésekkel élő változataival. Az optimista alapváltozatok lényegi külső előfeltevései: a világpiaci energiaárak viszonylagos stabilitása, a külső konjunktúra megnyugtató alakulása, a vitatott EU-pénzek nagyobb részéhez való hozzáférés. Ezek feltételezésével a legtöbb komoly elemzőhely olyasmi pályát lát maga előtt, mint ami az EB friss kitekintésében található.

A Bizottság kalkulációja szerint tehát Magyarország, amely 2023-ban a recesszióban levő kevesek közé tartozik az EU-ban, a gyenge idei bázison jövőre visszatér a növekedő országok közé, bár a térségi mérce szerint viszonylag visszafogott mértékben. Csak 2025-re ígérkezik jól érezhető gazdasági növekedés. Az inflációt tekintve Magyarország még 2024-ben is távol lesz az árstabilitástól, sőt 2025-ben is jóval inflációsabb lesz az uniós átlagnál.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!