3p

Orbán Viktor mellett Parragh Lászlónak is beszólt az árnyék-miniszterelnök a DK kongresszusán.

Az Ukrajna melletti kiállást jelképező sárga blézerben és kék ruhában vázolta az árnyékkormány javaslatait Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusán szombaton.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusán Budapesten. Fotó: Facebook
Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusán Budapesten. Fotó: Facebook

Az „Eljött az ideje!” szlogen övezte rendezvényen követelte, hogy a kormány azonnal duplázza meg a lakosságnak járó kedvezményes energiamennyiséget, csökkentse a rendszerhasználati díjat, a gáz és az áram áfáját, vezessen be tisztességes adósságkezelő rendszert és az önkormányzatokra is vonatkozzanak a rezsivel kapcsolatos kedvezmények. Bejelentette, hogy rezsimentő alapot hoznak létre, hogy ezzel az összegyűjtött pénzzel decemberben segítsék a rászorulókat.

A politikus nem holnapi, hanem azonnali, 45 százalékos béremelést sürgetett a pedagógusoknak, méghozzá nem uniós forrásból hanem a költségvetésből. Ezen kívül felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki elfogadható előmeneteli és béremelési rendszert nekik a jövőre nézve, állítsa vissza a sztrájkjogot és szüntesse meg a központosítást. 

Ugyancsak azonnali jelentős béremelést követelt az egészségügyben dolgozó ápolóknak és szakszemélyzetnek, valamint a nyugdíjak látványos növelését is szorgalmazta.

„Emberéletekben mérhető a kormány mulasztása ezen a téren és ez tűrhetetlen” – mondta, utalva a lakosságarányosan magas Covid-halálozási adatokra és az egészségügyi dolgozók elvándorlására.

Külön Parragh Lászlónak, az MKIK elnökének és Orbán Viktornak is üzenve azt hangoztatta: a mostani alacsony bérek a versenyképességünk javításának a legnagyobb akadálya. 

A DK vezetője a panelprogram folytatást, a háztartási napelemrendszerek kedvezményeinek megtartását és szélerőművek építését javasolta. Szerinte az alternatív energiaforrások helyett Paks II-nek csinált helyet a kormány, ami megint csak növeli az orosz energiafüggőségünket.

Dobrev Klára új költségvetést sürgetett, valamint indítványozta, hogy rövid határidőn belül jelöljék ki az euró bevezetésének céldátumát. Szerinte ezzel stabilizálni majd javítani lehet a forint helyzetét már a közeljövőben és rögtön megjönnének az Európai Uniótól várt pénzek is.

„A mostani válságnak a tizedét sem éreznénk meg, ha egy hozzáértő, baloldali kormány vezethetné az országot. Az árnyékkormány pont erre képes. Alternatíva egy hatékony, erős és tisztességes állam megteremtéséhez” - zárta mintegy félórás beszédét a politikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!