4p

Lázár János dohányos barátja és családja is megalapította a maga alapítványát, ahova beterelte a fél hazai dohánypiacot.

A hódmezővásárhelyi Sánta család úgy döntött, hogy a komplett dohányipari és napelemes céghálóját vagyonkezelő alapítványok védőernyője alá tereli. Nem is egy, hanem rögtön kettő vagyonkezelő alapítványról van szó:

  1. SOLIDIUM CAPITAL Vagyonkezelő Alapítvány,
  2. PROJECT SIX PRO Vagyonkezelő Alapítvány.

Hatalmas vagyonról lehet szó. Az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) 49 százalékos tulajdonosa a BAT Pécsi Dohánygyár, a többi 51 százalék pedig a Tabán Trafik Zrt.-é, amelynek több más magánszemély mellett a legnagyobb tulajdonrésze Sánta János József hódmezővásárhelyi vállalkozóé. Ő Lázár János miniszter jó ismerőse, és korábban az ő számítógépét is megjárta az a törvénytervezet, amelynek alapján végül újraszabták a dohánykereskedelmet Magyarországon.

A nemzeti trafikok ellátásának monopóliumát magáénak tudó vállalat a 2015-os létrehozása óta minden évben rekordot döntött, tavaly például 970 milliárd forintos forgalommal és 8,3 milliárd forintos profittal zárt. Az ODBE címe eleve a hódmezővásárhelyi Erzsébeti út 5/B, amely a két alapítvány címe is. Nos, a Tabán Trafik Zrt. eddig több cégen keresztül Sánta János Józsefhez és fiához, Sánta János Istvánhoz tartozott. Tavaly szeptember 7-e óta viszont már a két alapítvány a végső tulajdonos.

Alapítványi cigaretta. Fotó: MTI
Alapítványi cigaretta. Fotó: MTI

A másik nagy vagyonforrás pedig a Continental Dohányipari Zrt., amely eddig szintén az idősebb és az ifjabb Sánta Jánoshoz tartozott. Szintén tavaly szeptember óta viszont már az alapítványok döntenek a társaság vagyonáról. Nagy pénzről van szó: a dohányipari vállalat 2022-ben 63,7 milliárd forintos bevételt könyvelt el és 8,2 milliárd forintos nyereséget hoztak össze.

A SOLIDIUM CAPITAL Vagyonkezelő Alapítvány és a PROJECT SIX PRO Vagyonkezelő Alapítvány szinte ugyanakkor született. Előbbit tavaly szeptember 12-én jegyezte be a Szegedi Törvényszék és Sánta János István a képviselője, míg utóbbit szeptember 14-én és Sánta János József a kurátora.

A dohányiparon kívül újabban a megújuló energiában is utazik a Sánta család. A hvg.hu írta meg, hogy leányvállalatot indított el a hódmezővásárhelyi Solidium Capital Kft., amely az ifjabb Sánta János tulajdonában áll, és elsősorban megújuló energetikai projekteken dolgozik. A Green Essence Holdings Kft.-t kifejezetten külföldi befektetésre hozták létre. A Sánta család napelemes portfóliójának legalább 20 megawattnyi kapacitása van, amely 10 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Azt még az azóta bezárt zoom.hu írta meg, hogy Sánta és fia 2016-ban alapította meg a Solarbelt, Solarbeam, Solardeck és Solarbird nevű cégeiket. Azóta több új napenergiával foglalkozó cég alapítása is kötődik Lázár János jó ismerőséhez. Nos, mostanra valemennyinek a két új alapítvány lett a végső tulajdonosa. Összességében tehát hatalmas dohányipari és napelemes cégbirodalmat tereltek alapítványi háló alá. A Sánta család a Forbes gazdaglistájának is állandó szereplője. Legutóbb a 41. helyen szerepeltek 51,8 milliárd forintos vagyonnal.

Mostanában nagy divat a vagyonkezelő alapítvány. Lapunk intenzíven követi a vagyonkezelő alapítványokat, megírtuk például, hogy alapítványi kézben vannak Borkai Zsolt jachtos ügyvédjének kaszinói, de Hernádi Zsolt és Csányi Sándor alapítványos intézkedéseiről is beszámoltunk. Azért egyre népszerűbb a NER-ben a vagyonkezelő alapítvány, mert úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad. A vagyonkezelő alapítvány célja az alapító által rendelt vagyon kezelése és az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása, valamint a kedvezményezettként megjelölt személy, illetve személyek javára történő vagyoni juttatás.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!