1p

Nagy mértékben emelkednek a különféle munkahelyi balesetek esetén fizetendő munkavédelmi bírságok összegei és szorzói.

Súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként 50 ezerről 100 ezer forintra emelkedik a munkavédelmi bírság alapösszege, és a balesetek miatti szorzók is drasztikusan emelkednek – olvasható a szerda este megjelent Magyar Közlönyben. Az kormányrendelet szerint

  • munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén 1,5-ről 3-ra,
  • súlyos, de nem halálos munkabaleset esetén 3-ról 10-re, míg
  • halálos munkabaleset esetén 10-ről 20-ra

emelkedik a bírság szorzója, melynek legfelső összege 100 millió forint lehet.

Ha a munkáltatónál három éven belül munkavédelmi bírságot szabtak ki, akkor a rendelkezés az új munkavédelmi bírság mértékét 1,5-szeresére emeli, valamint minden további, három éven belül kirótt bírságot az utolsó jogsértés szorzójának duplájára emeli.

Természetes személy, mikro- vagy kisvállalkozás esetén a szorzó 0,8, illetve a bírság felső határa 25 millió forint, középvállalkozás esetén pedig a szorzó 0,9, a szankció maximuma pedig 50 millió forint. Ez a csökkentés azonban halálos munkabaleset esetén nem alkalmazható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!