2p

A műszakvezető szabadságon volt, a karbantartót másik telephelyre irányították, így a meghibásodást egy betanított munkás próbálta elhárítani. A tragédiának ő is áldozatul esett.

A korábbi hírekkel ellentétben nem egy, hanem két ember életét is követelte az a robbanás, mely a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban történt még március közepén – derítette ki az Átlátszó közérdekű adatigénylés keretében.

A katasztrófavédelem a baleset bekövetkeztekor még csak kisebb tűzesetről és három ember megsérüléséről adott hírt, a Privátkopó azonban néhány nap múlva már arról írt, a SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátor-feldolgozójában történt baleset egyik sérültje a kórházban életét vesztette. Ezt követően halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával indult nyomozás.

A céget többször is megbírságolták már, mert nem teljesítette a munkavédelmi előírásokat. Fotó: MTI / Komka Péter
A céget többször is megbírságolták már, mert nem teljesítette a munkavédelmi előírásokat. Fotó: MTI / Komka Péter

Az Átlátszó a Pest Megyei Kormányhivataltól kérte ki a SungEellel kapcsolatos munkavédelmi határozatot, melyből kiderült, hogy a balesetet követően is 10 millió forintos bírságot szabtak ki a cégre, mivel a munkavédelmi hiányosság

„3 fő munkavállaló egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette”.

A dokumentumból kiderül, a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta, melyet egy 2022. júniusi tűzeset óta nem használtak, ám koreai szakemberek azt megjavították és utána vezetői döntésre üzembe is helyezték. A gép egy nap után ismét eldugult és leállt. Ezen a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve.

Vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát. Ő a beömlő garat lecsavarozása helyett sarokcsiszolóval nyílást vágott a gépen, a robbanást ez idézte elő.

A betanított munkás még aznap, egy másik, súlyos égési sérüléseket szenvedett munkatársa két héttel később halt bele a sérüléseibe.

Az Átlátszó emlékeztet, az akkufeldolgozót korábban már háromszor is megbüntették balesetek, valamint súlyos veszélyeztetés miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!