TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Latin-Amerika több országában is éhséglázadásokhoz vezet a koronavírus ellenes karantén, a tiltakozásoknak ugyanakkor mélyebb okai is vannak.

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Santiago de Chile egyik külvárosi szegénynegyedében a karantén alatti élelmiszerhiány miatt, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Santiago de Chile (Forrás: Depositphotos) Santiago de Chile (Forrás: Depositphotos)

Munkanélküliség és éhség

Helyi híradások szerint a karhatalmi erők könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen, akik köveket dobáltak és tüzeket gyújtottak az utcákon, írja a BBC.

A negyed polgármestere, Sadi Melo elismerte, hogy az éhség és a munkalehetőségek hiánya miatt „nagyon bonyolult helyzet” állt elő.

A helyi hatóságok körülbelül kétezer segélycsomagot osztottak szét, de figyelmeztették a kormányt, hogy nem tudják kielégíteni az összes igényt.

Az összecsapások utáni televíziós beszédében Sebastián Piñera chilei elnök azt ígérte, hogy 2,5 millió adag élelmiszert és más alapvető árut juttatnak el a rászorulókhoz a héten, és

a legsebezhetőbb családokat fogjuk előnyben részesíteni.

A bejelentés után Santiago polgármestere, Felipe Guevara arra kérte a lakosokat, hogy tartsák be a szabályokat, és maradjanak otthon saját biztonságuk érdekében.

Ugyanakkor hozzátette:

megértem több millió chilei mély aggodalmát, ezrek éheznek.

A dél-amerikai országban még tavaly ősszel, a metrójegyár emelésének apropóján robbantak ki tüntetések, amelyek az elmúlt hónapokban is folytatódtak. Az emberek az alacsony bérek, a magas megélhetési költségek és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt vonultak utcára Chilében, amely egyébként a térség egyik legfejlettebb állama.

További részletek a térség többi országáról a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.