<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A cél, hogy még többen akarjanak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon és vállaljanak idénymunkát is.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent a rendelet, ami a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatásairól szóló rendelkezést módosítja két sarkalatos ponton.

Az állami foglalkoztatási programokban résztvevők már lassan 3 éve élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy ha a közfoglalkoztatási program vége előtt sikerül elhelyezkedniük, a fennmaradó juttatásukat egyben megkaphatják.

Fotó: MTIFotó: MTI

Úgy tűnik, az eddigi juttatás kevésnek bizonyult, hiszen a most megjelent rendelet egyik paragrafusa az elhelyezkedési juttatás összegét duplázza meg. Eddig ugyanis szimplán csak a foglalkoztatást helyettesítő támogatás közfoglalkoztatási program végéig fennálló összegét kapta meg az érintett. Mostantól ennek kétszereséhez jut hozzá.

Mfor-vélemény:
Az elhelyezkedési juttatás véleményünk szerint nem feltétlenül a legjobb motiváció. Azt sugallja ugyanis, mintha a korábban érkező pénzösszeg hirtelen tömegével késztetné az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre az érintetteket. Vagy mintha a közmunkás azért nem akarna normális, hozzáadott értékkel bíró, képesítéseinek megfelelő megbecsült munkát végezni, mert jobb neki a minimálbérnél jóval alacsonyabb közmunkásbér a rendes fizetés helyett. Az, hogy a kormány így 3 év után megduplázza az összeget, arra enged következtetni, hogy nem feltétlenül váltotta be a hozzá fűzött motivációs reményeket és nagyobb igénybevételre számított a kormány.

Közmunkásokat idénymunkásnak!

Az elhelyezkedési juttatás duplázás mellett a rendeletet kiegészítik egy új bekezdéssel is, mellyel az élőmunka-igényes mezőgazdasági ágazatokban kialakult munkaerőhiányt enyhítené a kormány. Sokak által említett problémaként merült fel ugyanis, hogy a közfoglalkoztatás miatt a mezőgazdasági idénymunkákra nem találnak embert. Bár a rugalmas átjárás a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka jelenleg is biztosított, még flexilisebbé akarta tenni a kormány a rendszert.

Ennek megfelelően a most megjelent kormányrendeletben biztosította a kormány, hogy az a közfoglalkoztatott is jogosulttá váljon a napi 2000 forintos elhelyezkedési juttatásra, aki egy hónapban legalább 14 napig idénymunkában dolgozik.

A juttatás iránti kérelmet az idénymunka lejártától számított 30 napon belül kell benyújtani, vagyis leegyszerűsítve, előbb el kell vállalni és meg kell csinálni a munkát, csak utána lehet jogosult az érintett a napi 2000 forintra. Ezzel - tekintve a legalább 14 napos kikötést - minimum 28 ezer forintnyi támogatás érkezhet a közmunkáshoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.