2020. június 3. 10:29

Áprilisban csaknem 120 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban csak a koronavírus ellenes korlátozások miatt egy friss tanulmány szerint. Ekkora növekedésre korábban nem volt példa. Spanyolországban a járvány kezdetén 300 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.

117 ezer fővel növelték a munkanélküliek számát Németországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, állapította meg a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal Munkaerőpiac- és Foglalkozatás-kutató Intézetének elemzése, amelyet laptársunk, a Privátbankár.hu ismertetett.

Berlin. (Depositphotos) Berlin. (Depositphotos)

Ilyen mértékű növekedésre korábban nem volt példa. 64 ezer embert elbocsátottak, 53 ezer ember pedig a karantén miatt nem kapott munkát.

Bár a statisztikák alapján a munkanélküliek száma áprilisban ennél jóval többel, 308 ezerrel emelkedett, a Spiegel által idézett tanulmány szerint

a növekedés elsősorban az üzletbezárások és kijárási korlátozások számlájára írható.

A 308 ezres számban ugyanis benne vannak azok is, akik a járvány előtt vesztették el az állásukat, de a leállás miatt áprilisban már nem vehettek részt tovább- vagy átképzéseken. (Németországban alapesetben azokat számítják be a munkanélküliek közé, akiket valamilyen képzésre küldenek a munkaügyi hivatalok.)

A tanulmány során „csupán” a karantén közvetlen hatásait vették figyelembe – azt viszont nem, hogy mennyi állás szűnt meg például az exportpiacok beszűkülése miatt.

A kutatás megállapította azt is, hogy

a karantén 100 százalékban sújtotta a turisztikai szektort és az autóipart. A kiskereskedelemben mintegy 40 százalékos érintettséget regisztráltak – az élelmiszerüzletek, drogériák és benzinkutak nem zártak be –, a gyógyszeripart pedig abszolút nem érintették a korlátozások.

A németországihoz hasonló folyamatok játszódtak le számos más olyan ország munkaerőpiacán is, amely karantént vezetett be.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.