TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Áprilisban csaknem 120 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban csak a koronavírus ellenes korlátozások miatt egy friss tanulmány szerint. Ekkora növekedésre korábban nem volt példa. Spanyolországban a járvány kezdetén 300 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.

117 ezer fővel növelték a munkanélküliek számát Németországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, állapította meg a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal Munkaerőpiac- és Foglalkozatás-kutató Intézetének elemzése, amelyet laptársunk, a Privátbankár.hu ismertetett.

Berlin. (Depositphotos) Berlin. (Depositphotos)

Ilyen mértékű növekedésre korábban nem volt példa. 64 ezer embert elbocsátottak, 53 ezer ember pedig a karantén miatt nem kapott munkát.

Bár a statisztikák alapján a munkanélküliek száma áprilisban ennél jóval többel, 308 ezerrel emelkedett, a Spiegel által idézett tanulmány szerint

a növekedés elsősorban az üzletbezárások és kijárási korlátozások számlájára írható.

A 308 ezres számban ugyanis benne vannak azok is, akik a járvány előtt vesztették el az állásukat, de a leállás miatt áprilisban már nem vehettek részt tovább- vagy átképzéseken. (Németországban alapesetben azokat számítják be a munkanélküliek közé, akiket valamilyen képzésre küldenek a munkaügyi hivatalok.)

A tanulmány során „csupán” a karantén közvetlen hatásait vették figyelembe – azt viszont nem, hogy mennyi állás szűnt meg például az exportpiacok beszűkülése miatt.

A kutatás megállapította azt is, hogy

a karantén 100 százalékban sújtotta a turisztikai szektort és az autóipart. A kiskereskedelemben mintegy 40 százalékos érintettséget regisztráltak – az élelmiszerüzletek, drogériák és benzinkutak nem zártak be –, a gyógyszeripart pedig abszolút nem érintették a korlátozások.

A németországihoz hasonló folyamatok játszódtak le számos más olyan ország munkaerőpiacán is, amely karantént vezetett be.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.