2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ipari termelői árak 2022 februárjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva 22,4, az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek.

2022 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 22,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 35,6, az exportértékesítésé 15,7 százalékkal növekedtek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek emelkedése befolyásolta. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 1,5, az exportértékesítési 1,2, az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal nőttek a KSH adatai szerint.

Persze, hogy nőttek az árak. Fotó: Depositphotos
Persze, hogy nőttek az árak. Fotó: Depositphotos

2022 februárjában a 2021. februárihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 35,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 24,4, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 64,5 százalékos volt a drágulás.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 48,5, a beruházási javakat gyártókban 9,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 15,6 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 15,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,6, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 173 százalékos volt a drágulás.

2022. január–februárban a 2021. január–februárihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai 35,7, az exportértékesítéséi 15,6 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 22,4 százalékkal nőttek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!