2p

Igaz, nem az orosz-ukrán feszültséghez, hanem a járványhelyzethez kapcsolódik.

Már mutatkoznak az első jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a járványhelyzet, az előrejelzésekhez képest egy héttel korábban - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétfői tájékoztatóján.

Az új fertőzéses esetek számának négy hétig tartó gyors növekedése után ez az első hét, hogy látjuk a stabilizálódás első jeleit. Az elmúlt héten 235 256 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, amely 7600-zal kevesebb, mint a megelőző héten. 24 575 beteget ápoltak kórházban, ez szintén ezerrel kevesebb, mint egy héttel azelőtt. A járványhullám stabilizálódásának jeleit egy héttel korábban észlelhettük, mint azt előrejelzéseink mutatták - fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy az előzetes becslések szerint az elhalálozások száma a harmadára csökkent az előző járványhullámhoz képest, amelyben a vírus különösen veszélyes delta variánsa dominált.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Ezek azonban csak az első pozitív jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a helyzet, még mindig magas az újonnan diagnosztizált fertőzéses esetek száma - emelte ki a miniszter.

Ljasko elmondta, hogy jelenleg mintegy 30 ezer Covid-beteget ápolnak kórházban, az oxigénellátó berendezéssel felszerelt ágyak kihasználtsága 30 százalékos. A koronavírusos gyermekek kezelésére kijelölt egészségügyi intézményekben pedig most 2293 ágy foglalt, amely nyolc százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban volt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában hétfőre 16 993-mal 4 542 693-ra, az elhunytaké 142-vel 102 950-re, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 651 348-ra emelkedett. Az elmúlt napon 2270 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 958 214-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 619 480-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 567 242-en kaptak. Vasárnap 18 938 embert oltottak be.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!