<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.

Miközben üdvözlendő, hogy a kormányzat, a jegybank és az ingatlanos szakma különböző műhelyeiben egymás után jönnek elő a lakásépítés fellendítésére vonatkozó elképzelések, egyelőre nem tisztul a kép a lakásprogramokkal kapcsolatban. Szinte naponta jelenik meg valamilyen rész elem vagy annak ígérete, ám ezek alapján inkább a bizonytalanság érzékelhető, a piac nem tudja, hová igazodjon, milyen üzleti tervet készítsen akárcsak rövid távra is – mondta a szerkesztő.

Az új lakások építésének ösztönzése mellett a felújítások támogatása sokkal kisebb hangsúlyt kap vagy el is sikkad. Nem tudni, hogy miként változnak a rozsdaövezeti beruházásokkal összefüggő tervek, hiszen azokra azért tekintett nagy várakozással a fejlesztői szektor, mert 5 százalékos áfát ígért azokra a kormányzat. Kifogásolja sok érintett cég, hogy még mindig nem tudni, milyen időtávra tervezik az 5 százalékos áfát országosan, szerintük legalább két évtizedre előre fixálni kellene ezt.

A határzár miatt súlyos helyzetbe került több bevásárlóközpont, illetve az ott nem alapvető szükségleti cikkeket árusító bérlő. Lejáróban van a hitelmoratórium, még hetekig elmaradhatnak a külföldi vásárlók, így a bevétel további zuhanása egyes üzleteket bezárásra kényszeríthet.

A beszélgetést itt hallgathatja meg.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.