3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A költségvetési zárszámadásban szereplő adatok szerint továbbra is jelentős összeget költ a kormány a bevándorlás elleni küzdelemre, sőt még annál is többet, mint amennyit a migrációs hullám csúcspontján, 2015-ben. Pedig a roham tavaly töredéke volt az akkorinak.

2018-ban az előirányzathoz képest majdnem 13 milliárd forinttal többet költött a kormány a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő feladatokra, holott a migrációs hullám csúcspontján már jócskán túlvagyunk. Igaz, ez egyáltalán nem zavar be sem a harcos retorika szintjén, sem pedig a költségvetési költekezés terén - továbbra is jelentős összeget emészt fel a harc. Bár tény, hogy a kiadások a 2017-eshez képest némiképp visszafogottabban alakultak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A 2018-as költségvetés zárszámadása szerint összesen a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadás a tervezett 75 milliárd forint helyett 87,7 milliárd forint lett, ami az előző évihez képest több tízmilliárdos megtakarítást jelent. 2017-ben ugyanis egy év végi jelentős átcsoportosításnak köszönhetően 155 milliárd forintot költött el ezzel összefüggésben a kormány. Pedig a police.hu kimutatása szerint szinte alig kellett a határon intézkedniük az illegális bevándorlókkal szemben, hiszen alig több mint 1000 fővel szemben jártak el.

2018-ban ez a szám ugyan a többszörösére emelkedett, 6361 személyt "kaptak el" a határon, ám ez még mindig elenyésző a 2015-ös helyzethez képest,amikot több mint 391 ezer bevándorlóval szemben intézkedtek a határon.

 

Noha a költségvetési kiadás majdnem az előző évi felére esett, ha egy migránsra vetítjük ezt a tételt, akkor látható, hogy még mindig nagyon sokba kerül a magyar államnak egy migráns távoltartása.

A 2017-es 7,2 millió forint után 13,8 millió forintba került az egy bevándorlóval szembeni védekezés.

9000 forinttal szállt be minden magyar

A tavalyi 87,7 milliárd forintos össz költségvetési kiadást ha a magyar lakosságra vetítjük, akkor kiderül, hogy a csecsemőtől az aggastyánig mindenki nagyjából 9000 forinttal szállt be a bevándorlás elleni küzdelembe. Az már a helyzet komikuma, hogy idén ezt az összeget a legidősebbek rezsiutalvány formájában vissza is kapják.

Kicsit nagyobb egy főre eső kiadást kapunk akkor, ha megpróbáljuk az adófizető állampolgárok között szétosztani ezt a közel 90 milliárd forintot. Adófizető állampolgárnak ugyanazt a kört tekintjük, amit maga Orbán Viktor is szokott időnként, ha arról beszél, hogy míg 2010-ben 1,8 millióan fizettek adót, addig ma már ez a szám eléri a 4,4 milliót is - vagyis egyszerűen a foglalkoztatottakat tekinti annak. Így már kicsit nagyobb hozzájárulást kapunk eredményül.

Minden magyar dolgozó közel 20 ezer forinttal szállt be tavaly a tömeges bevándorlással szembeni küzdelembe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!