<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A költségvetési zárszámadásban szereplő adatok szerint továbbra is jelentős összeget költ a kormány a bevándorlás elleni küzdelemre, sőt még annál is többet, mint amennyit a migrációs hullám csúcspontján, 2015-ben. Pedig a roham tavaly töredéke volt az akkorinak.

2018-ban az előirányzathoz képest majdnem 13 milliárd forinttal többet költött a kormány a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő feladatokra, holott a migrációs hullám csúcspontján már jócskán túlvagyunk. Igaz, ez egyáltalán nem zavar be sem a harcos retorika szintjén, sem pedig a költségvetési költekezés terén - továbbra is jelentős összeget emészt fel a harc. Bár tény, hogy a kiadások a 2017-eshez képest némiképp visszafogottabban alakultak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A 2018-as költségvetés zárszámadása szerint összesen a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadás a tervezett 75 milliárd forint helyett 87,7 milliárd forint lett, ami az előző évihez képest több tízmilliárdos megtakarítást jelent. 2017-ben ugyanis egy év végi jelentős átcsoportosításnak köszönhetően 155 milliárd forintot költött el ezzel összefüggésben a kormány. Pedig a police.hu kimutatása szerint szinte alig kellett a határon intézkedniük az illegális bevándorlókkal szemben, hiszen alig több mint 1000 fővel szemben jártak el.

2018-ban ez a szám ugyan a többszörösére emelkedett, 6361 személyt "kaptak el" a határon, ám ez még mindig elenyésző a 2015-ös helyzethez képest,amikot több mint 391 ezer bevándorlóval szemben intézkedtek a határon.

 

Noha a költségvetési kiadás majdnem az előző évi felére esett, ha egy migránsra vetítjük ezt a tételt, akkor látható, hogy még mindig nagyon sokba kerül a magyar államnak egy migráns távoltartása.

A 2017-es 7,2 millió forint után 13,8 millió forintba került az egy bevándorlóval szembeni védekezés.

9000 forinttal szállt be minden magyar

A tavalyi 87,7 milliárd forintos össz költségvetési kiadást ha a magyar lakosságra vetítjük, akkor kiderül, hogy a csecsemőtől az aggastyánig mindenki nagyjából 9000 forinttal szállt be a bevándorlás elleni küzdelembe. Az már a helyzet komikuma, hogy idén ezt az összeget a legidősebbek rezsiutalvány formájában vissza is kapják.

Kicsit nagyobb egy főre eső kiadást kapunk akkor, ha megpróbáljuk az adófizető állampolgárok között szétosztani ezt a közel 90 milliárd forintot. Adófizető állampolgárnak ugyanazt a kört tekintjük, amit maga Orbán Viktor is szokott időnként, ha arról beszél, hogy míg 2010-ben 1,8 millióan fizettek adót, addig ma már ez a szám eléri a 4,4 milliót is - vagyis egyszerűen a foglalkoztatottakat tekinti annak. Így már kicsit nagyobb hozzájárulást kapunk eredményül.

Minden magyar dolgozó közel 20 ezer forinttal szállt be tavaly a tömeges bevándorlással szembeni küzdelembe.