2019. október 1. 11:14

Legalábbis, ha a statisztikát nézzük, idén már jócskán megcsappant azon menekültek száma, akikkel kapcsolatban a hatóságnak döntést kellett hoznia. Közülök mindössze 35-öt fogadott be a kormány valamilyen státuszban.

Egy szeptember 5-én megjelent kormányrendelettel újabb fél évvel meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Ezt az állapotot legelőször még 2016 márciusában vezették be, ám míg akkoriban a migrációs hullám közepén még indokoltnak is tűnt, ma már a válsághelyzet jogszabályilag kötött feltételei sem teljesülnek egyértelműen.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről ugyanis akkor beszélhetünk,

 • ha az érkező menekülti vagy oltalmazotti státuszban lévők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt,
 • két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt
 • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.

Emellett feltétel, hogy a tranzitzónában tartózkodók száma

 • egy hónap átlagában több legyen 1000 főnél,
 • két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főnél
 • vagy egy hét átlagában a napi 2000 főnél.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A válsághelyzet szükségét a szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatok sem feltétlenül támasztják alá, hiszen augusztus végével bezárólag még 500 esettel sem kellett foglalkoznia a hatóságoknak.  

Az első nyolc hónapban ugyanis mindössze 476 esetben kellett "ítélkeznie" a menekültügyi hatóságnak - tudtuk meg az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól. Közülük mindössze 35 bevándorló kérelmét bírálta el a hatóság pozitívan, vagyis valamilyen formában befogadta őket Magyarország.

Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy az elmúlt évek legszigorúbb hozzáállását mutatja a hatóság. A kérelmeknek ugyanis alig több mint 7 százalékában született pozitív döntés, szemben az előző évi 32, vagy a korábbi 20 százalékkal.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint

 • 14 személyt ismertek el menekültként,
 • 15-öt oltalmazottként,
 • és mindössze 6 személyt ismertek el befogadottként.
 • 27 esetben megszüntették az eljárást,
 • 414 személy kérelmét pedig elutasította a hatóság.
 

Noha ezek az adatok csak az augusztus végi állapotot mutatják, az már biztosnak tűnik, hogy idén tovább mérséklődött a migráció - legalábbis a hatóságnak jóval kevesebb üggyel kellett foglalkoznia. Ha az augusztus végi állapotból egész évre végzünk egy becslést, akkor minden esély megvan arra, hogy alig több mint 700 kérelem érkezik egész évben a hatósághoz. 2018-ban ez a szám még több mint 1100 volt, 2017-ben 6220, 2016-ben pedig ennek sokszorosa, 54 586. Az eddigi arányokat ismerve idén legfeljebb 50-55 bevándorlót fogadhat be Magyarország. Vagyis az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai sem támasztják alá egyértelműen a tömeges bevándorlást.

Idén már egyébként több nemzetközi szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a „válsághelyzet” fenntartása indokolatlan. Legutóbb Felipe González Morales, az ENSZ különleges jelentéstevője szólította fel a kormányt, hogy vessen véget a „válsághelyzetnek”, és szüntesse be a hozzá kapcsolódó korlátozásokat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.