4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eddig is gyakran cseréltek gazdát a hotelek és éttermek szerte az országban, de most a szokásosnál is több hirdetés jelent meg a piacon.

Feltűnően sok lett az eladó hotel, panzió és étterem az egyik legnagyobb ingatlanos oldalon. A korábbi években is megszokott dolog volt, hogy piacra került néhány szálláshely vagy vendéglátóhely, de most száz feletti hirdetéssel lehet találkozni, ráadásul Magyarország valamennyi népszerű turisztikai célpontja érintett Budapesttől Siófokig, Visegrádtól Hajdúszoboszlóig. Csak Siófokon legalább ötven étteremnek vagy hotelnek alkalmas ingatlan közül lehet válogatni.

Vélhetően ha olyan kimagaslóan remek lett volna a nyári turisztikai szezon a Balatonnál, akkor nem lenne ennyi eladó ingatlan. Lapunk is megírta, hosszas vita ment, hogy milyen volt az idei szezon a Balatonon. Nem igazolták vissza a KSH augusztusi adatai sem azt az optimizmust, ami a kormánymédiából áradt a hazai turizmussal kapcsolatban.

Tehát azoknak lett igazuk, akik azt mondták, hogy gyenge volt a szezon. Ez a számok nyelvén: tavaly augusztusban 896 ezer hazai vendégéjszaka volt a Balatonnál, idén 869 ezer, míg külföldiből a 357 ezer éjszaka ugyan 374 ezerre nőtt, de az összesített mérleg:

tavaly augusztusban 1 millió 253 ezer éjszakát töltöttek el fizető vendégek a tónál, idén augusztusban 1 millió 242 ezer éjszakát.

Siófokon az egyik eladó épület a Jókai Villa, amelyben jelenleg a 4 csillagos Villa Hotel működik. Mindössze 1,1 milliárd forintot kell érte fizetni. Jókai 1903-ban, ebben a hangulatos balatoni villában töltötte életének legutolsó nyarát, a tulajdonos vendégeként. Most sem kötelező megtartani a hotel funkciót, bármikor visszaalakítható családi villának.

A nyári kiemelt időszakban egy standard szobában 41 ezer forint volt egy éjszaka, így szezonon kívül már 26 ezer forint is elég ehhez. Persze a milliárd alatti kategóriában is bőven lehet válogatni, de ez még csak Siófok. Zalakarostól Balatonföldvárig, Balatonfüredtől Balatonlelléig számtalan ajánlat közül lehet válogatni.

Minden eladó a Balatonnál Fotó: MTI
Minden eladó a Balatonnál Fotó: MTI

Nagyon szép szállodát lehet venni Visegrádon is, eladó ugyanis a jelenleg Mr. Görgey Art Hotel & Bisztró néven működő 22 szobás hotel 1,5 milliárd forintért. Ez mintegy kétmillió forintos négyzetméter árat jelent. A Visegrád központjában, a Salamon torony lábánál elhelyezkedő vadászkastély több mint 120 éves múltra tekint vissza, egykor a Görgey család otthonául szolgált. 

Eladó a Rácz Lovastanya is a Mecsek lábánál, Orfű, Abaliget és Magyarhertelend vonzáskörzetében 750 millió forintért. Még 2017-ben 38 millió forintot kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a 24 szobás panzió fejlesztésére. Ez a régió kifejezetten rosszul teljesített az idén: míg Budapesten augusztusban a vendégéjszakák száma 14,1 százalékkal emelkedett, addig a Pécs-villányi desztináció esetében két számjegyű volt a visszaesés mértéke. 

Az eladó vendéglátóhelyek közül hármat említünk meg. Még 2020-as hír volt, hogy bezárták a budapesti Erzsébet híd lábánál található Mátyás Pince Éttermet. Akkor arról szóltak a hírek, hogy a felújítás négy hónapig tart majd, de ez elmaradt és azóta sem nyitottak ki, most az ingatlan céggel együtt eladó 750 millió forintért. Szintén nagy múltja van a balatonföldvári Kukorica csárdának: 40 éve fogadja a magyar konyha ízeire éhes vendégeket.

Az eladási ár nettóban értendő, magába foglalja a teljes éttermi berendezést, ugyanakkor a cég megvásárlására is van lehetőség.

- szól a 990 millió forintos hirdetés. A Hoffmann-család érdekeltségei közé a csárdán kívül siófoki és mátraházi hotelek is tartoznak.

Már 2021-ben is eladó volt kétmilliárd forintért a 150 éves pécsi pezsgőgyár, a pécsi Littke Pezsgőház. Most már csak 1,5 milliárd forintot kérnek érte. Érdekes módon jelenleg svéd tulajdonban van. Magyarország egyik leghosszabb összefüggő pincerendszerét korhűen felújították, a 2017-es évben látogatóközpontot, éttermet, borkóstolótermet hoztak létre. Viszont a LITTKE Pezsgőház Kft. stabilan veszteséges, 2022-ben 40 milliós forintos mínuszban zártak.

Budapesten pedig jelenleg a legdrágább vételi lehetőséh a Rác hotel. Lapunk is beszámolt róla, hogy hiába szerezte vissza a fővárosi önkormányzat a Tabán oldalában lévő, több mint tíz éve gyönyörűen felújított, különleges atmoszférájú Rác fürdőt és a mellé újonnan épített 67 szobás hotelt, a nyitás az egyre távolibb jövőbe csúszik. A hotelt még áprilisban hirdették meg 4 milliárd forintért, de senkinek nem kellett. Most újra próbálkozik a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.: az ár nem változott, pályázni december 6-ig lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!