2p

Hogy áll a 10 milliárd eurós hitelkeret felhasználása Paks II. ügyében? – Ezt a kérdést tette fel Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője a pénzügyminiszternek.

Varga Mihály nevében Tállai András államtitkár írásbeli válaszában közölte, hogy a projekt teljes költsége 12,5 milliárd euró, amelyből legfeljebb 10 milliárd euró – tehát a 80 százaléka – lehet orosz kormányközi hitel.

Mint írta, a hitel lehívása 2014 és 2030 között valósulhat meg, a kölcsön visszafizetésére pedig 16 év áll rendelkezésre 2031-től kezdődően - írja a 24.hu.

Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu
Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu

Azt is elárulta, hogy jelenleg valamivel több mint 28 millió euró a lehívott hitelállomány, ami a keddi árfolyamon számolva több mint 10 milliárd forintot jelent.  

Ezt az összeget egyébként 2021 novemberében hívták le, tehát 2046-ban esedékes a kifizetése. 

Tóth Bertalan a külügyminisztert is kérdezte írásban arról, hogy mikorra készül el Paks II. Szijjártó Péter nevében Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki közölte, a hatályos szerződés a 2030-as céldátumot tartalmazza.

A Roszatom vezérigazgatója külöben éppen múlt héten beszélt arról, hogy Paks II. építését 2024-ben tervezik megkezdeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!