2p

Kihirdette a kormány a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet. Állítólag inflációkövetés lesz.

A kormány kihirdette a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a kabinet Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban. A mostani, "háborús" időkben is biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést, ezzel is szeretnék kifejezni az idősek iránti megbecsülésüket - jelentette ki Vitályos Eszter.

A januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. A kiegészítés mértéke 3,5 százalékpont, ez egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten, a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen csaknem 85 ezer forint.

szerk: a 3,5 százalékpontos kiegészítés valójában 3,1 százalékos emelést, korrekciót jelent. A kormány 18,5 százalékig igazítja ki a nyugdíjakat a januári 15 százalékos emelést követően. Ám mivel visszamenőleges kiigazításról van szó, a mértékeket nem összeadni szükséges, hogy a végén megkapjuk a 18,5 százalékos össznövekedést, hanem szorozni. Ezért zavaros most a kormány kommunikációja. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet is 3,1 százalékos emelésről szól.

Novemberben átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet az októberi ellátásukhoz képest a nyugdíjasok; a kiegészítő nyugdíjemelésre csaknem 190 milliárd forintot fordít a kormány. Hozzáfűzte, 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!