TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pedig az infláció magasabb lesz.

A kormány nem változtatott a nyugdíjak jövő évi emelésének mértékén, januártól 2,7 százalékkal emelkednek a járandóságok. "Ez kijelenthető, igen" - ezt mondta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Gulyás Gergely Gulyás Gergely

Az elmúlt hónapokban egy sor elemzés látott napvilágot - köztük a Magyar Nemzeti Banké - amelyek szerint jövőre meghaladja a 3 százalékot az infláció. A kormány 2,7 százalékkal számolt a 2019-es költségvetés összeállításakor, és ehhez igazítottan állapították meg a nyugdíjemelést mértékét is, a jogszabályoknak megfelelően.

Portálunk rendszeresen és elsőként számolt be az elmúlt időszakban arról, hogy az inflációs folyamatok miatt szükség lenne a kormányzati döntés korrigálására. Erre megvannak a kormány eszközei, pár éve is az utolsó hetekben döntöttek arról, hogy az addig tervezettnél magasabb emelésben részesítik januártól a nyugdíjasokat.

Most erre nem hajlandó a kormány - derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból. Gulyás ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben az inflációs folyamatok azt igazolják, hogy a kormány előrejelzése téves volt, készek korrigálni a döntésüket.

 

Azt nem részletezte, hogy mit ért ez alatt. A vonatkozó törvény alapján adott év novemberében automatikus korrekcióra kerül sor. Erre idén nem volt szükség, az infláció alatta maradt a nyugdíjemelésnek abban az időszakban, amikor a kiegészítést kalkulálni kellett, de jövőre valószínűleg előáll ez a helyzet.

Van azonban egy másik forgatókönyv is, mely alapján a kormány éven belül bármikor kész a korrekcióra, ha a makroszámok azt jelzik, hogy rosszul jártak a nyugdíjasok. Ilyen intézkedésre eddig nem volt példa, de az Erzsébet utalványoknál is átalakulóban van az utalási rend: eddig karácsonykor kapták meg a jogosultak a kártyát, idén már húsvétkor, és lehet, hogy jövőre is tavasszal érkezik a postás az ajándékkal. Bár jóval kisebb az esély rá, de nem kizárt, hogy már november előtt megkapnák a pótlást az idősek, ha eljön annak az ideje.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.