2018. szeptember 27. 11:03

Gulyás Gergely szerint szakmai vita van a jegybank és a kormány között.

Mint portálunk elsőként felhívta rá a figyelmet, a Magyar Nemzeti Bank szerint magasabb lesz az infláció 2019-ben, mint amivel a kormány számol. Utóbbi 2,7 százalékkal számolta a jövő évi költségvetést, ennek megfelelően ugyanekkora nyugdíjemelésre kerül sor 2019 januárjában.

Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek

Az MNB ellenben 3,1 százalékot jelzett legfrissebb inflációs jelentésében, ami magasabb, mint amit a kormány figyelembe vett. Ami azt jelenti, hogy amennyiben a jegybanknak lesz igaza, akkor az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmaradna az áremelkedés ütemétől. Márpedig a hatályos szabályok szerint az inflációval egyező nyugdíjemelésre kell minden évben sort keríteni.

Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta a mai Kormányinfón, hogy az infláció kérdésében szakmai vita van a kormány és a jegybank között.

A miniszter szavaiból kiderült, hogy a kormánynak nem áll szándékában nagyobb nyugdíjemelést adni, mint az elfogadott költségvetési törvényben rögzített 2,7 százalék.

 

Hozzátette: amennyiben mégis a jegybanknak lenne igaza, akkor jövő novemberben kompenzációt kapnak az idősek.

Erre idén nem kerül sor, mert nem indokolják ezt az inflációs folyamatok. Ezt most Gulyás is megerősítette kérdésünkre. Vagyis idén a nyugdíjasok a gazdasági növekedés függvényében járó nyugdíjprémiumon kívül más, jogszabály szerinti juttatásban nem részesülnek.

Ami a harmadik juttatást, az Erzsébet-utalványt illeti, erről a kormány saját hatáskörben dönt: Gulyás jelzése szerint idén is vizsgálni fogják, hogy kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.