2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Gulyás Gergely szerint szakmai vita van a jegybank és a kormány között.

Mint portálunk elsőként felhívta rá a figyelmet, a Magyar Nemzeti Bank szerint magasabb lesz az infláció 2019-ben, mint amivel a kormány számol. Utóbbi 2,7 százalékkal számolta a jövő évi költségvetést, ennek megfelelően ugyanekkora nyugdíjemelésre kerül sor 2019 januárjában.

Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek
Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek

Az MNB ellenben 3,1 százalékot jelzett legfrissebb inflációs jelentésében, ami magasabb, mint amit a kormány figyelembe vett. Ami azt jelenti, hogy amennyiben a jegybanknak lesz igaza, akkor az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmaradna az áremelkedés ütemétől. Márpedig a hatályos szabályok szerint az inflációval egyező nyugdíjemelésre kell minden évben sort keríteni.

Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta a mai Kormányinfón, hogy az infláció kérdésében szakmai vita van a kormány és a jegybank között.

A miniszter szavaiból kiderült, hogy a kormánynak nem áll szándékában nagyobb nyugdíjemelést adni, mint az elfogadott költségvetési törvényben rögzített 2,7 százalék.

 

Hozzátette: amennyiben mégis a jegybanknak lenne igaza, akkor jövő novemberben kompenzációt kapnak az idősek.

Erre idén nem kerül sor, mert nem indokolják ezt az inflációs folyamatok. Ezt most Gulyás is megerősítette kérdésünkre. Vagyis idén a nyugdíjasok a gazdasági növekedés függvényében járó nyugdíjprémiumon kívül más, jogszabály szerinti juttatásban nem részesülnek.

Ami a harmadik juttatást, az Erzsébet-utalványt illeti, erről a kormány saját hatáskörben dönt: Gulyás jelzése szerint idén is vizsgálni fogják, hogy kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!