2018. szeptember 27. 11:03

Gulyás Gergely szerint szakmai vita van a jegybank és a kormány között.

Mint portálunk elsőként felhívta rá a figyelmet, a Magyar Nemzeti Bank szerint magasabb lesz az infláció 2019-ben, mint amivel a kormány számol. Utóbbi 2,7 százalékkal számolta a jövő évi költségvetést, ennek megfelelően ugyanekkora nyugdíjemelésre kerül sor 2019 januárjában.

Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek Orbán Viktor nem hisz az MNB-nek

Az MNB ellenben 3,1 százalékot jelzett legfrissebb inflációs jelentésében, ami magasabb, mint amit a kormány figyelembe vett. Ami azt jelenti, hogy amennyiben a jegybanknak lesz igaza, akkor az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmaradna az áremelkedés ütemétől. Márpedig a hatályos szabályok szerint az inflációval egyező nyugdíjemelésre kell minden évben sort keríteni.

Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta a mai Kormányinfón, hogy az infláció kérdésében szakmai vita van a kormány és a jegybank között.

A miniszter szavaiból kiderült, hogy a kormánynak nem áll szándékában nagyobb nyugdíjemelést adni, mint az elfogadott költségvetési törvényben rögzített 2,7 százalék.

 

Hozzátette: amennyiben mégis a jegybanknak lenne igaza, akkor jövő novemberben kompenzációt kapnak az idősek.

Erre idén nem kerül sor, mert nem indokolják ezt az inflációs folyamatok. Ezt most Gulyás is megerősítette kérdésünkre. Vagyis idén a nyugdíjasok a gazdasági növekedés függvényében járó nyugdíjprémiumon kívül más, jogszabály szerinti juttatásban nem részesülnek.

Ami a harmadik juttatást, az Erzsébet-utalványt illeti, erről a kormány saját hatáskörben dönt: Gulyás jelzése szerint idén is vizsgálni fogják, hogy kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.