6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szerda délután Kormányinfó tartanakó a Karmelita kolostorban, a téma adott, hiszen az EU jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet. 

15:38

Vége a Kormányinfónak.

15:37

Gulyás Gergely végül zárszóra megválaszolta azt a kérdést is, hogy miért a magyarországi helyreállítási terv a legjobb: a kormánnyal dolgoznak a legjobb szakemberek.

15:35

Ha jóváhagyják a pénzeket, akkor elindítják a beruházásokat. Feszített idejű beruházási időszak jön – mondta újságírói kérdésre Navracsics Tibor.

15:33

A gyengülő forint és az élelmiszerinfláció kapcsán a miniszterek nem a forrásvesztést látják a fő oknak, hanem a háborút és a szankciókat.

15:25

Az üzemanyag-áruhiány, ársapkák fenntartásával kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy akkor változtatnak, ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. Gulyás Gergely aggasztónak nevezte, hogy december 5-én újabb szankciók jönnek, valamint a Mol finomítójában is voltak fennakadások. A miniszter szerint a Molnak kell válaszolnia, hogy képes-e biztosítani az ellátást, ha ez nem biztosítható, akkor veszélybe kerülhet a hatósági áras üzemanyag.  

15:20

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a miniszter meghallgatásán ígért menetrendet sikerül tartani az EU-s pénzek esetében.

A miniszter emellett a még nem teljesített vállalások közt a december 15-ig ígért antikorrupciós munkacsoport létrehozását említette, valamint a korrupciós és a csalási elleni stratégia megalkotása. Ha versenyfutáshoz kell hasonlítani az EU-s pénzek megszerzését, 100 méterből 90 méternél tartunk.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

15:14

A módosított helyreállítási terv akkor lesz nyilvános, ha aláírták, Navracsics Tibor szerint az EB kérése volt, hogy ne hozzák még nyilvánosságra.

15:10

Navracsics Tibor szerint arról nincsen szó, hogy a Bizottság pontosan megmondta volna, mit kell tenni a pénzek felfüggesztésének megszüntetéséért, hanem egy olyan folyamatról, amelyen közösen dolgozik a kormány az Európai Bizottsággal.

15:06

A mai ülésen dönt a kormány a nyugdíjemelés mértékéről.

15:05

A miniszterek számára meglepetés az, hogy Ursula von der Leyen nem jönne Magyarországra, erről a kérdést feltevő újságírótól értesültek.

15:04

Ha lesz decemberben aláírás, érkeznek a források, a 10 százalékos pedagógus-béremelést tud megígérni a kormány - mondta Gulyás Gergely.

A helyreállítási terv aláírása kapcsán december 12-t említette dátumként Navracsics Tibor. 

15:02

Hány törvénymódosítást kell elfogadnia az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakban? Az igazságszolgáltatási, bírósági szervezeti törvényt biztosan módosítani kell, Gulyás Gergely egyelőre csak ezt látja olyan pontnak, ahol biztosan változtatnia kell a kormánynak; a miniszter szerint az EU-s kifogások egy része félreértésen alapul.

15:00

Azon kérdésre, hogy lesz-e aláírás az idei év végéig a koháziós forrásokról, Navracsics Tibor elmondta, hogy a maga részéről ezt biztosan meg tudja ígérni.

14:58

Az Európai Tanácsban még lehet akadálya a helyreállítási pénzek elfogadásának, a kormány abban bízik, hogy az a pont nem fog változni, amely a terv elfogadásáról szól – mondta Navracsics Tibor.

14:57

Idáig a lengyelek is eljutottak az EU-s pénzek tárgyalása kapcsán, és még nem kaptak pénzt. Navracsics Tibor szerint azonban Magyarország ennél még tovább fog menni, további lépéseket tesz majd azért, hogy megérkezzenek az uniós források.

14:54

A jogszerű tiltakozásokra van alkotmányos lehetőség Magyarországon, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania – mondta Gulyás Gergely azon újságírói kérdésre, amely szerint nyolc polgári engedetlenkedő tanárt elbocsátottak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

14:53

Azon újságírói kérdésre, hogy az uniós pénzek felhasználásával nagyobb szigor alatt működhet-e Magyarországon, a területfejlesztésért felelős miniszter elmondta, hogy Magyarország ezzel akár példát is mutathat. Navracsics Tibor reméli, a most felálló intézményrendszert majd máshol is be kell vezetni.

14:51

Navracsics Tibor nem fog lemondani, hacsak nem megy be részegen egy tárgyalásra és kezdi el sértegetni az EU-s képviselőket.

14:50

Nem lesz a szükséges törvények miatt január-februárban rendkívüli parlamenti ülés.

14:48

Következő évben 2500 milliárd forint uniós forrás érkezhet Magyarországra, a kormány várakozása szerint ez a második félévben érkezhet - mondta el Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint 1500 milliárd forint érkezésének már most sem lenne akadályára. 

14:46

Szintén újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a kondicionalitási eljárás továbbra is zajlik, szavai szerint a kormány döntéseit az EB nem méltányolta a kondicionalitási eljárást illetően, valamint az EP nyomása alatt áll.

14:44

Van lehetőség arra, hogy a kormány az elvei fenntartása mellett adjon engedményt az uniós követelésekre – mondta Navracsics újságírói kérdésre. Szerinte amióta ő felel a területért, nyitott Magyarország a kompromisszumokra az észszerű kereteken belül.

14:42

A miniszter szerint a pénzfelfüggesztés nem jelent újdonságot, mivel az általuk megalkotott törvényalkotási menetrend, amely szeptember elején megindult, olyan határidőket tartalmaz, amelyek még előttünk vannak. Hozzátette, bízik abban, hogy

2023-ban lehetővé válhat az, hogy 100 százalékban hozzáférjünk az uniós pénzekhez minden operatív program tekintetében.

14:41

Jelentős előrelépés, hogy az Európai Bizottság elfogadása ajánlotta a magyar helyreállítási tervet – mondta Navracsics Tibor. A Bizottság értékelése szerint a magyar helyreállítási terv a legkiválóbbak között van, egy kategóriát kivéve – tette hozzá. Ez az új elem, ezt a kormány örömmel nyugtázza, és bízik benne, hogy végre aláírhatják a megállapodást.

Bíznak benne, hogy záros határidőn belül megszülethet a kohéziós pénzek terén is a megállapodás – jelentette ki.

14:39

Tényleg jelen van Navracsics Tibor. Egy órás a Kormányinfó, mivel még zajlik a kormányülés.

14:38

Kezdődik a Kormányinfó.

A Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogja tartani. A Veszprém megyei politikus felel egyébként az Európai Bizottsággal (EB) az uniós források megszerzéséért folytatott tárgyalások sikeréért. Így nagy valószínűséggel a korábbi uniós biztos erről fog fontos bejelentést tenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!