3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Már a kormányülés napján és a Karmelitában lesz az esemény!

Késő délelőtt érkezett a meghívó, melyben szerda délután fél 3-ra invitálják szerkesztőségünket Kormányinfóra. A kisebbik meglepetés az, hogy ezt a Karmelita kolostorban, azaz a miniszterelnök munkahelyén tartják már a kormányülés napján. Erről ugyanis Orbán Viktor is írt Facebook-oldalán.

A nagyobbik meglepetés az, hogy az eseményt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

fogja tartani. A Veszprém megyei politikus felel egyébként az Európai Bizottsággal (EB) az uniós források megszerzéséért folytatott tárgyalások sikeréért. Így nagy valószínűséggel a korábbi uniós biztos erről fog fontos bejelentést tenni. Az MTI ugyanis azt írja,

az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását,

ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

Ez az összeg azonban nem azonos azzal, aminek kifizetését függesztette fel a Bizottság a kohéziós forrásokból a hazai közpénzek átláthatatlanságára és ellenőrizetlenségére hivatkozva. Ezzel kapcsolatban az Index azt írja Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnökre hivatkozva, hogy

az EB a 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot.

Az MTI tudósítása szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket.

Közölte: a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztett az uniós biztos az MTI tudósítása alapján.

Lapunk természetesen percről percre be fog számolni az eseményről.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!