<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint azonnali, 45 százalékos béremelés kéne, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az RTL Klub Reggeli című műsorában beszélt arról, hogy évről évre kevesebb diák készül pedagógusnak, szerinte

"a fiatalok egész egyszerűen beárazták ezt a szakmát."

Az alelnök szerint a pályakezdő pedagósoknak kínált bér egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy vonzó alternatíva legyen ez a pálya. Ezt mutatja, hogy idén csupán 6449 tanulót vettek fel a pedagógusképzésbe, ez még az előző évekhez képest is nagyon alacsony szám.

Ha a diákok közül mindegyik végigcsinálja a felsőoktatást, majd elhelyezkedik a szakmában, még az sem pótolja az öt év múlva nyugdíjba vonuló tanárokat, akiknek a száma el fogja érni a 7900 főt. Gosztonyi Zsolt szerint ebben a létszámban még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok a pedagógusok, akik 40 év után mennek el nyugdíjba.

A PSZ alelnöke szerint a pedagógusok elfogyását csak egy legalább 45 százalékos, azonnali béremelés állíthatná meg, a szakszervezet azt szeretné, ha egy pályakezdő pedagógus legalább annyit keresne, mint egy pályakezdő tiszt.

A sztárjktárgyalások egyelőre semmilyen előrelépést nem hoztak, ám egy mai hír szerint a pedagógusok jelentős béremelése alapfeltétele lehet annak, hogy a kormány hozzájusson az uniós helyreállítási alap forrásaihoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.