2p

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint azonnali, 45 százalékos béremelés kéne, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az RTL Klub Reggeli című műsorában beszélt arról, hogy évről évre kevesebb diák készül pedagógusnak, szerinte

"a fiatalok egész egyszerűen beárazták ezt a szakmát."

Az alelnök szerint a pályakezdő pedagósoknak kínált bér egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy vonzó alternatíva legyen ez a pálya. Ezt mutatja, hogy idén csupán 6449 tanulót vettek fel a pedagógusképzésbe, ez még az előző évekhez képest is nagyon alacsony szám.

Ha a diákok közül mindegyik végigcsinálja a felsőoktatást, majd elhelyezkedik a szakmában, még az sem pótolja az öt év múlva nyugdíjba vonuló tanárokat, akiknek a száma el fogja érni a 7900 főt. Gosztonyi Zsolt szerint ebben a létszámban még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok a pedagógusok, akik 40 év után mennek el nyugdíjba.

A PSZ alelnöke szerint a pedagógusok elfogyását csak egy legalább 45 százalékos, azonnali béremelés állíthatná meg, a szakszervezet azt szeretné, ha egy pályakezdő pedagógus legalább annyit keresne, mint egy pályakezdő tiszt.

A sztárjktárgyalások egyelőre semmilyen előrelépést nem hoztak, ám egy mai hír szerint a pedagógusok jelentős béremelése alapfeltétele lehet annak, hogy a kormány hozzájusson az uniós helyreállítási alap forrásaihoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!