<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Levélben közölte álláspontját a Belügyminisztérium a pedagógus szakszervezetek sztrájkköveteléseivel kapcsolatban, és a felek augusztus 10-ében állapodtak meg az új tárgyalási időpontot illetően. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságának követeléseire levélben válaszolt a Belügyminisztérium, amely a PDSZ Facebook-oldalán olvasható, itt pedig a szakszervezetek videós reagálása. 

A pedagógusok szakszervezetei évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Íme a követelések

1. A pedagógusok illetménye 2022. január 1-től a Kormány által bejelentett 10 százalékon kívül további 45 százalékkal emelkedjen.

A levél szerint a kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy 2020. júliusban és 2022. januárban is átlagosan 10-10 százalékkal emelkedtek a bérek a koronavírus-járvány miatti gazdasági kihívások ellenére is. A garantált bérminimum jelentős mértékű emelése miatt a pályakezdők bére mintegy 30 százalékkal növekedett.

A budapesti, VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 2022. június 14-én kijelentette, hogy ismét csatlakoznak a szeptembertől meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Fotó: Facebook/PDSZ A budapesti, VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 2022. június 14-én kijelentette, hogy ismét csatlakoznak a szeptembertől meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Fotó: Facebook/PDSZ

A következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, így összességében legalább 30 százalékkal emelkednének átlagban a pedagógusbérek. Ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít. A kormány és az Európai Bizottság között folytatott tárgyalások alapján az Európai Bizottság várhatóan elszámolhatóvá teszi a béremeléssel járó kiadások egy részét.  - írja a BM.

2. A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege emelkedjen A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében idén ugyan külön bérszabályozás nem történt, azonban a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett. 

3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen.

Arra kell törekedni, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá. A túlórákat jelenleg is belső rendelkezés alapján fizetik ki a munkáltatók. Azzal az elvvel a BM egyetért, hogy a különböző számú órát tartó pedagógusok bérezésében az óraszám-eltérés érvényesüljön, és azok a kollégák, akik a többiekhez képest magasabb óraszámot és túlórát vállalnak, magasabb juttatásban részesüljenek.

4. A pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

A Klebelsberg Központ felmérése szerint sehol nincs olyan gyakorlat, hogy heti 35 óránál többet lennének beosztva gyermekcsoportba pedagógiai asszisztensek, ezért a minisztérium szerint ez a követelés okafogyott. Ezzel kapcsolatban tényszerű, ezzel ellentétes információt továbbra nem kaptak, mint írják, ugyanakkor nyitottak arra, hagy ez akár jogszabályban vagy fenntartói belső utasításban megerősítésre kerüljön.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.