2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

110 millió forintos bírságot kaptak.

Lezárult az adatvédelmi hatóság vizsgálata a 2022 szeptemberében történt hekkertámadás ügyében, amikor is a közoktatásban használt a KRÉTA-t érte támadás: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 110 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a fejlesztőcéget – írja szerdai cikkében a Telex.

Bár a hatóság honlapján a közzétett döntések között még nem szerepel a NAIH-1245-29/2023 számú határozat, ám a portál már megszerezte azt. Ebben a dokumentumban az áll, hogy a NAIH szerint a cég (amelyet ma már Educational Development Informatikai Zrt.-nek hívnak, de 2023 áprilisáig eKRÉTA Informatikai Zrt. volt a neve) két szempontból is törvényt sértett.

  • Egyfelől nem biztosított kellő védelmet a rá bízott személyes adatoknak,
  • másrészt, amikor ezek az adatok veszélybe kerültek, az incidenst nem jelentette be „indokolatlan késedelem nélkül” az adatkezelőknek, azaz az érintett iskoláknak.

A vizsgálat megállapította, hogy több mint húszezer ember személyes adatai egészen biztosan illetéktelen kezekbe kerültek, de a fejlesztőcég nem tudta bizonyítani, hogy nem történt meg ugyanez a KRÉTA összes, több millió felhasználójával. A Telex szerint a hatóság határozata lesújtó képet fest a fejlesztőcég biztonsági gyakorlatáról: így például megállapítják, hogy a cégnél eleve nem alkalmaztak alapvető és elvárható technológiai megoldásokat, majd az incidens megtörténte után nem kielégítő módon kezelték azt, és a sorozatos mulasztások vezettek az ügy eszkalálódásához - írta a Telex.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!