4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy leánycéggel szegényebb lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványa: megindult a balatonakarattyai gigaépítkezésért felelős társaság végelszámolása, milliárdos vagyonától megszabadult.

Megtette a magáét, ezért végelszámolják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának egyik leánycégét - derül ki nyilvános adatbázisokból. Az Optimum-Gamma Kft.-ről van szó, amely az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában van, ez a társaság pedig a jegybanki alapítványhoz (PADME) tartozik. A leánycég végelszámolása augusztus 1-jén indult, és már nem lesz túlságosan bonyolult, hiszen a legjelentősebb vagyonától megszabadult.

Az augusztus 1-jei dátum azért érdekes, mert június elején nyitotta meg kapuit az MNB Oktatási és Konferenciaközpontja Balatonakarattyán, amely nem más, mint a jegybank új luxusnyaralója. Az egykori MÁV-üdülő területét az Optimum-Gamma Kft. birtokolta 2017 óta, de legutolsó beszámolója szerint a grandiózus építkezés befejezése után, április 12-én az ingatlant eladta az anyavállalatnak. Ennek megfelelően pedig a befektett eszközök sorról eltűnt 23,6 milliárd forint. Ebből az ingatlan értéke 1,3 milliárd forint volt, a befejezetlen beruházások 21,5 milliárd forintot tettek ki, míg a tárgyi eszközök további 660 millió forintot értek.

Az Oktatási Központ főbb adatai:

  • Ingatlan címe: 8172 Balatonakarattya, Koppány sor 41.,
  • Ingatlan területe: 60 276 négyzetméter,
  • Épületek területe: 12 036 négyzetméter, ebből hasznos: 9 013 négyzetméter.

A júniusi megnyitóról a kormánybarát Magyar Hírlap számolt be:

A közösségi napon, amelyet a balatonakarattyai lakosok számára szerveztek, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke köszönetet mondott a településen élőknek az építkezés ideje alatt tanúsított türelemért, hiszen a munkagépek mozgása, a fejlesztéssel járó kényelmetlenségek leginkább őket érintették. A végeredmény önmagáért beszél, mert egy elegáns, néhány elemét tekintve újító, modern és mégis tájba illő harmonikus alkotás született

- olvasható a cikkben.

Ez csodálatosan hangzik, de némileg árnyalja a képet, hogy az értékes területet 2015-ben mindössze 890 millió forintért vették meg a jegybanki alapítványok. Balatonakarattyán Matolcsy György MNB-elnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester. Azt pedig a Népszava írta meg, hogy az étteremmel, uszodával, teniszpályával rendelkező Balaton-parti „konferenciaközpont” éves működési költségét 2022-es árakon 2 milliárd forintra becsülték. Az biztos, hogy az Optimum-Gamma júliusban még kihirdetett egy közbeszerzési győztest: az MVM-től 821,5 millió forintért vesznek áramot balatonakarattyai felhasználással.

Matolcsy György helyet foglal. Fotó: MTI
Matolcsy György helyet foglal. Fotó: MTI

Pedig nem ártana kicsit spórolni, hiszen a 2021-es 57,1 milliárd forint után tavaly 402 milliárd forintos veszteséggel zárt a jegybank, ami hazánk éves bruttó hazai termékének közel fél százaléka. Ekkora éves vesztesége még soha nem volt a magyar jegybanknak. A brutális mínuszt a kamatkiadások okozták.

Egyszerűsített végelszámolásról van szó, amelynek lényege, az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell tudni fejezni. Végelszámolót nem kell választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Az eljárás alatt pedig még lehet úgy dönteni, hogy a cég inkább működjön tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!