3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány nem tervezi a nyugdíjminimum emelését. Részletek a Kormányinfóról, a kérdéseinkre adott válaszok alapján.

A mai Kormányülésen fontos bejelentést tett a járványügyi intézkedésekről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, később kérdéseinkre tovább tisztult a kép a korlátozásokat illetően. Így kiderült, hogy a kórházi látogatási tilalom alól a korábbi hullámokhoz hasonlóan most is kivételt képez a haldoklók látogatása - Gulyás legalábbis indokoltnak tartaná ezt.

Az intézkedési csomagnak nem része a kórházi ágyak felszabadítása, valamint műtétek elhalasztása - ahogy történt az a korábbi hullámoknál -, a miniszter szerint ajánlásként sem került elő ez a lehetőség a kormányülésen. Mint ahogy a maszkhasználat elrendelése sem a zárt terekben.

Kérdésünkre azt mondta, hogy nem lehet biztonsággal megjelölni, mikor éri el a csúcsát a járvány negyedik hulláma, de a különböző modellek alapján a - szakértők által korábban jelzett - november végi, december eleji időpontnál  inkább később érhetünk el oda. (A miniszter szavai alapján tehát nagyobb az esélye annak, hogy az év végi, karácsonyi időszakban lesz a legrosszabb a járványhelyzet.)

Más témában is kérdeztük a minisztert, így az üzemanyagárak miatt kialakult feszült helyzetről. A tájékoztató során Gulyás korábban kifejtette, hogy a gazdaság különböző aspektusából vizsgálják a helyzetet, de egyelőre nem tartják indokoltnak a beavatkozást (nemrég Orbán Viktor miniszterelnök az árak befagyasztását is kilátásba helyezte). Csakhogy az árak mellett Európa egyes országaiban már az üzemanyag-ellátás is akadozik.

Előállhat ez a helyzet nálunk, és a kormány folyamatos tárgyalásban van-e a MOL-lal?

- kérdeztük a minisztert, aki egy nemmel és egy igennel válaszolt.

Érdeklődésünkre elmondta továbbá, hogy a hitelmoratórium újabb körébe jelentkezés (amely meghatározott társadalmi csoportoknak áll nyitva) október végi hatályát nem fogják meghosszabbítani (tehát aki kimarad, az lemarad).

A Budapest Airport visszavásárlásának részleteiről az ügylet lezárásáig nem kívánt beszélni (a sajtóhírek szerint 4,44 milliárd eurót fizet az állam az eladónak), ami pedig a pénz forrását illeti, elmondása szerint a
szeptemberben kibocsátott devizakötvényekbők befolyó összeg is szolgálhat ilyen célokat.

Azt is megtudtuk még, hogy a közfoglalkoztatottak bére követni fogja a minimálbér emelését, a mindenkori minimálbér 50 százalékát fogja kitenni jövőre. A régóta 28 500 forinton befagyott nyugdíjminimum emelése viszont nincs napirenden.

A miniszter tájékoztatása szerint az első és második körös oltásokra vonatkozik a munkaadók döntése a munkavállalók beoltottságának előírásáról, s az első oltást a döntés meghozatala után december 15-ig kell felvennie az alkalmazottnak. Aki erre nem hajlandó, azt Gulyás szerint fizetés nélküli szabadságra küldheti a munkáltató, ám ennek időtartama maximum egy év lehet, ami után a dolgozót el lehet küldeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!