<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új módszerrel, azonnali munkabeszüntetéssel válaszolnak a tanárok a tankerületek részéről érkező retorziókra mostantól.

A Tanárok a Tanárokért Csoport a hvg.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint 300 pedagógus vállalja azt, hogy ha a kollégáikat bármilyen retorzió éri, akkor arra azonnali munkabeszüntetéssel reagálnak majd. Ez megbéníthat egész tankerületeket, több iskolában leállhat az oktatás. Ugyanakkor bíznak abban is, hogy minél többen fognak csatlakozni ehhez. A levelet egyébént minden budapesti tankerület vezetője névre szólóan megkapta kedden.

Mint írják:

" A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkez­dését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

Mindezek miatt a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport mintegy 200 (szerk.: a fiss információk szerint már 300) tagja elhatározta, hogy az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket ért bármely súlyos retorzióra azon­nali munkabeszüntetéssel válaszol, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal."