12p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Több polgármester is a tankerületi rendszer megszűnését követeli, s mivel mostanában valóban azoktól hangos a sajtó, akik fenyegető leveleket küldenek és bocsájtanak el pedagógusokat, rápillantottunk, ki az a kilenc budapesti tankerületi vezető, akikről az elmúlt időben oly sokat hallani.

Tizennégy polgármester, plusz Karácsony Gergely is támogatja a tankerületi rendszer megszűnését, vagy legalábbis felülvizsgálatát, amelyről a főpolgármester legfrissebb posztjában ír. Azt is érdemes felidézni, hogy szeptemberben Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a pedagógusok semmilyen jutalmat nem kaptak, addig a Klebelsberg Központ és a tankerületek vezetői milliós motivációs elismerésben részesültek tavaly.

Mindeközben az 'Országos tiltakozás a pedagógusok fenyegetése ellen' Facebook-csoportnak köszönhetően tegnap az ország 60 tankerületéből hatnak már meg is alakult az Fb-csoportja. Ebből öt budapesti, nevezetesen: a Belső-Pesti, a Dél-Budai, a Dél-Pesti, a Közép-Budai és a Külső-Pesti. 

Egyre inkább fókuszba kerülnek tehát a tankerületek és azok igazgatói - eddig főleg a budapestiek -, akik többsége valaha maga is pedagógus volt. Ezért most, hogy mindennap szó esik róluk, csokorba szedtük a kilenc budapesti tankerület vezetőjét, milyen ügyek kapcsán kerültek szóba. 

A Közép-Budai Tankerület október 10-i tiltakozásán. Fotó: Facebook/PDSZ
A Közép-Budai Tankerület október 10-i tiltakozásán. Fotó: Facebook/PDSZ

Hajnissné Anda Éva – Közép-Budai Tankerület

Eredetileg kémia szakos általános iskolai tanár, a Csík Ferenc Ált. Iskola és Gimnázium egykori igazgató-helyettese szintén a kezdetekkor, 2012-ben lett tankerületi igazgató, most pedig a tankerületébe tartozó iskolák igazgatóit behívatta, s velük küldte el a figyelmeztető leveleket.

 • Hajnissné egykori kolléganője, a Pasaréti Szabó Lőrinc Gimnázium kémiatanára levelet írt neki, miszerint: „Most rajtatok a sor, vezetőkön, hogy emeljétek fel a szavatokat azokért, akikért felelősek vagytok”, mire egy napra rá figyelmeztetést kapott polgári engedetlenség miatt. Két nap múlva random módon, amikor a tankerületi igazgató az egyik II. kerületi iskolában volt kutyaszépségversenyen, megkeresték őt, és végül nagyjából két órán át beszélgetett a Szabó Lőrinc Gimnázium néhány pedagógusával. Meghallgatta a panaszaikat, és nyitott volt arra, hogy a jövőben egyszerre találkozzon a tankerülethez tartozó iskolák tanáraival. Hajnissné arról biztosította őket, hogy nyitva áll előttük az ajtaja.
 • Október 10-én a Közép-Budai Tankerület előtt a szülők által megszervezett nagy tüntetés zajlott, mert figyelmeztető leveleket küldtek több tanárnak, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. A tömeg követelte, hogy jöjjön ki a tankerületi vezető, és adjon választ a petícióra, majd egyesek a vezető lemondását is skandálták. Végül a 650 ember által aláírt petíciót átvette egy dolgozó, s azt ígérte, el is fogják olvasni.
 • Mindezközben a Batthyány Lajos Általános Iskola öt pedagógusának azonnali hatállyal és számottevő mértékben csökkentette a fizetését a Közép-Budai Tankerületi Központ.

Marosi Beatrix – Belső Pesti Tankerület

Hadházy Ákos szúrta ki, hogy a 2013-ban erkölcs-etika szakon végzett vezető, aki 2014-ben még pedagógiai szakértőként publikált, a múlt héten kirúgta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát. A politikus megtalálta a kodolányis diplomamunkáját, amelyet a halálbüntetésről írt, pontosabban a pedagógusok véleményét a halálbüntetésről.

Új posztjában pedig azt írja, hogy „a diplomamunka jelentős része rossz plágium, s copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll”.

Hadházy szerint "tíz éve még egy köztársasági elnök is szégyellte magát és lemondott a plagizálás miatt (utalva Schmitt Pál ügyére - a szerk). A rendszer megváltozott, most már egy kis tankerületi pártkatona sem emiatt fog. De le kell mondania és szégyellnie kell magát, persze elsősorban nem emiatt, hanem az öt tanár kirúgása miatt”.

 • Mint írtuk, Marosi bekérte az október 5-én az iskolákból hiányzó diákok névsorát.
 • Terézváros polgármestere személyes találkozót kért tőle a napokban, de levélben utasította vissza ennek lehetőségét. Mint írja: „… a tankerületi központ sem kíván beleszólni abba, hogy az Önkormányzat hogyan és kikkel látja el feladatait”.
 • Juhász Erzsébet, a Madách Imre Gimnázium tanára hétfőn tette közzé a Marosinak írt nyílt levelét, miután ő is kézhez kapta a tankerület munkajogi következményekkel fenyegetőző levelét.
 • A budapesti Eötvös József Gimnázium ajánlott levélként kapta meg az elbocsátással fenyegető értesítéseket a Belső-Pesti Tankerületi Központtól, de az érintett eötvösös tanárok nem veszik át a küldeményeket, hanem személyesen mennek el érte október 13-án, délután 4 órakor.

Dr. Házlinger György – Közép-Pesti Tankerület

KLIK-es életrajza szerint a biológia-földrajz diplomája mellé oktatási vezetői diplomát is szerzett. A BME-s szakdolgozatát pedig A konfliktusok kezelése a középiskolákban címmel írta 2001-ben.

 • 2019-ben kiderült, hogy tankerülete a 100 ötöst összegyűjtő gyerekeknek jutalmat ígért, ez a jutalom azonban elmaradt. Akkor kitartóan keresték a tankerület vezetőjét, aki reakciót ígért, de nem jelentkezett, később pedig már a telefonját sem vette fel, és sms-re sem válaszolt.  
 • Most pedig személyesen ő maga vitte el egykori alma materébe - ahol érettségizett -, a Szent István Gimnázium három tanárának a figyelmeztető levelüket. 

Tóth János – Dél-Pesti Tankerület

Ő az egyik, aki a kezdetektől, 2012-től KLIK-vezető. Korábban csepeli tankerületi igazgató volt, aki olyan helyettest kapott maga mellé, mint Tóth Endre, Németh Szilárd korábbi kampányfőnöke, akiről az a hír járta, hogy nehézsúlyú pártkatona.

Állítólag a tankerület felállása után kijelentette, hogy teljes politikai lojalitást vár el.

 • Idén az az érdekesség is megtörtént a tankerületben, hogy a csepeli Széchenyi István Általános Iskolában, a Herman Ottó Általános Iskolában, a Lajtha László Általános Iskolában, a soroksári Fekete István Általános Iskolában, a Grassalkovich Antal Általános Iskolában és a Páneurópai Általános Iskolában kinevezett intézményvezető nélkül kellett elkezdeni szeptemberben a tanévet. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem egyedi, hogy a pályázatokat elutasítja a tárca, ugyanakkor olyanról még nem hallott, hogy egy tankerületen belül ennyi iskola lenne érintett egyszerre. Tóth János úgy reagált erre, hogy „egyes esetekben”, mindössze egy évre szóló megbízással mégis kinevezik az intézményvezetőt, annak ellenére is, hogy a pályázatát elutasították. A többi esetben helyettesítést rendelnek el.

Tamás Ilona - Észak-Budapesti Tankerület

Ő is a kezdetektől fogva KLIK-vezető, s kiemelkedő szakmai és vezetői munkájáért, a ,,Tankerhír” elektronikus folyóirat létrehozásában és az egészséges táplálkozást előtérbe helyező, új szemléletű iskolabüfé-program megvalósításában vállalt szerepe elismeréseként “Budapestért díj”-ban részesült 2018-ban.

 • Október 5-én azonban óbudai iskolák közös szervezésében délután az iskolák pedagógusai, diákok, szülők, szimpatizánsok, támogatók együtt keresték fel az Észak-Budapesti Tankerület óbudai központját, ahol beszédekkel, felszólalásokkal tarkított szerenáddal kedveskedtek a tankerület igazgató asszonyának, valamint kollégáinak.
 • Aztán október 7-én délelőtt a nagymúltú, 140-es éves Óbudai Gimnázium udvarán a diákok azt skandálták, hogy „Nem hagyjuk, nem hagyjuk”, miután a III. kerületbe is megérkeztek a polgári engedetlenséggel tiltakozó tanároknak a fenyegető tankerületi levelek.

Hományi Tamás Márton – Dél-Budai Tankerület

Hat éve dolgozik itt vezetőként, azt megelőzően pedig a XVIII. kerületi Tankerület vezetője volt.

 • Szeptember 21-én „El a kezekkel a tanárainktól” címmel tiltakozó eseményt tartottak a szülők, mert már akkoriban több tanár fenyegető levelet kapott a tankerülettől, hogy amennyiben nem fejezik be a sztrájkot/polgári engedetlenséget, akkor elveszítik a munkájukat. A szülők petíciót akartak átadni Hományinak, de nem vették át, inkább az ablakból figyelték és fotózták a résztvevőket. Végül egy munkatárs átvette a levelet.
 • Az idei tanév elején úgy nyilatkozott a vezető, hogy „a tankerület intézményeiben biztosított a szakmai feladatok ellátása. Az esetleg távozó pedagógusok helyettesítése, és az új kollégák felvétele folyamatosan zajlik.”
 • Színtiszta érdekesség, hogy Hományi a templomi lovagrendről nem csak esszét írt, hanem maga is gyakorolja a díjvívást, így a minden politikától mentes független civil szervezet, az Ars Ensis Vívóiskola díjvívásain jópár címert begyűjtött már.

Kovács Katalin – Észak-Pesti Tankerület

2017-ben a hvg.hu kiderítette, hogy az a tanár, aki korábbi munkahelyén, egy V. kerületi általános iskolában meglovasította a diákok támogatására szánt alapítványi pénzeket, Kovács tankerületében kapott új állást. Mivel nem volt hajlandó elárulni, melyik intézményben, a lap nyomozta ki, hogy a megbukott pedagógus a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban vitte a napközis csoportot. 

 • 2018-ban Kovács Katalin kérésére mondott beszédet egy XV. kerületi általános iskola évnyitóján László Tamás, az időközi polgármester-választás Fidesz-KDNP-s jelöltjeként, amiért az érintett 200 ezer forintos pénzbüntetést kapott.
 • Sokan azt sem felejtik el neki, hogy 2019-ben nem engedélyezte az ifjúsági fesztivál teremhasználatát, majd mire ezt a problémát megoldotta az önkormányzat, több szülő beszámolója szerint, a felügyelete alá tartozó iskoláknak megtiltotta a részvételt a hároméves rendezvényen, ugyanis nem tartotta jó ötletnek, hogy a választás előtt tartsák a fesztivált.
 • Október 7-én figyelmeztető leveleket küldött sok polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusnak, köztük a II. Rákóczi gimnázium 37 tanárának, ezért a szülők tiltakozó akciót szerveztek.

Dr. Varjúné Dr. Fekete Ildikó - Kelet-Pesti Tankerület

Ő is a tankerületek létrehozása óta vezető, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesületének alapító tagja.

 • Még 2013-ban az Átlátszó.hu arról tudósított, hogy egy XVII. kerületi általános iskolában furcsa igazgatói pályázati történet, valamint szabálytalanságok egész sora zajlott, s amelyből egyértelműen kiderült, hogy Dr. Varjúné jogsértést követett el, amikor érvénytelenítette az egyik pályázó anyagát.
 • Két évre rá, 2015-ben augusztus 20. alkalmából színvonalas szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.
 • S hogy mennyire más szelek fújtak 2020-ban: akkor még az is megtörtént, hogy a Pedagógusok Szakszervezete a nevelési-oktatási intézmények fenntartása érdekében végzett eredményes munkájának elismeréseként Eötvös József-emlékplakettet adományozott a Kelet-Pesti Tankerületnek. A méltatás szerint a tankerület megalakulása óta harmonikus volt az együttműködés. A PSZ által létesített elismerésben évente öt intézményfenntartó részesülhet, akkor kapott először ilyet tankerület.

Rábel Krisztina – Külső-Pesti Tankerület

A 2019-es önkormányzati választáson fideszes színekben indult a XX. kerületben, és egyéniben ugyan nem nyert, de listáról bejutott a képviselő-testületbe. 2021. január elsejétől látja el a tankerület vezetői feladatait, miután lemondott a képviselőségről – ezt szintén Hadházy Ákos vette észre.

 • Az Ez a lényeg szerint nem csak most, hanem régen is voltak megosztó intézkedései. 2021 áprilisában a XVIII. kerületi önkormányzat a kerület valamennyi általános iskolásának és ott tanító pedagógusának ingyenes koronavírus szűrést szervezett, de megtiltotta, hogy az iskolaigazgatók erről a KRÉTA rendszerben tájékoztassák az érintetteket.
 • Idén júniusban a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium hetven tanára pedagógusnapra egy darab cserepes virágot kapott a tankerülettől.  
 • A múlt héten levélben arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy sztrájk vagy polgári engedetlenség esetén a sztrájkoló pedagógusoktól 1 óra munkabeszüntetés idejére 1.5 órányi bért kell levonni.
 • Közben Rábel a Karinthy Gimnázium igazgatóját behívatta, hogy vele kézbesíttessen egy levelet minden olyan tanárnak, aki polgári engedetlenségi akcióban vett részt. A tanárok megtagadták a levelek átvételét, október 7-én reggel személyesen mentek oda Rábel irodájához, aki civil ruhás rendőrrel várta a diákokat, szülőket és szimpatizánsokat, akik spontán demonstrációba kezdtek. 
 • Mindez még Kepes Andrást is írásra késztette: „Most meg Rábel Krisztina tankerületi igazgató, rendőri védelem mögé bújva fenyegette meg a Karinthy Frigyes gimnázium 24 "engedetlenkedő" tanárát. Nagyon szomorú vagyok Maruzsa Zoltán, Marosi Beatrix, Rábel Krisztina és a tankerületek nevüket is szégyenlő munkatársai viselkedése miatt, akik júdáspénzért elárulják pedagógus kollégáikat. Szolidaritásból, problémamegoldásból és etikából bukásra állnak. Nem lesz ennek jó vége! Küldjék be a szüleiket! Beszélni szeretnék velük” – posztolta ki Kepes András.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!