2p

Bűncselekmény is történt Bátonyterenyén.

A Népszava közölte a koreai tulajdonban álló SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei üzemében tavaly történt robbanás ügyében zajló nyomozás megállapításait. Ezek szerint

"a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt".

A berendezés 85 eleme tért el a szabályostól, az üzemeltetésére a cégnek nem volt engedélye, sőt a kemencébe engedély nélkül beépített gázégővel elégetett gázt is "ismeretlen módon vételezték".

A baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek.

"A fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent"

- olvasható még a dokumentumban.

Az előzetes szakvélemény szerint az üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”.

A cég másik, szigetszentmiklósi telephelyével kapcsolatban is súlyos környezetvédelmi aggályok merültek fel, illetve itt volt az a márciusi tűzeset is, amelyben ketten életüket vesztették - ebben az ügyben is nyomoz az ORFK:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!