1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kötelező tartalékráta megemelése csütörtöktől vonatkozik a pénzintézetek forrásainak meghatározott kategóriáira. Matolcsy György rendelete megjelent a Magyar Közlönyben.

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent az a jegybankelnöki rendelet, mely a bankok kötelező tartalékrátáját 5-ről 10 százalékra emeli. Az intézkedés csütörtöktől hatályos.

Az új szabályozó ugyanakkor nem derült égből villámcsapás, azt ugyanis a Monetáris Tanács múlt hét keddi ülésén már ismertették. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az ezt követő sajtótájékoztatóján azt mondta, így 2 ezer milliárd forint helyett 4 ezer milliárdot kötnek le tartósan a bankok. Ennek célja a likviditás szűkítése. Ezt célozza az is, hogy a 10 százalék feletti mértékre már nem 13, hanem 18 százalékot – vagyis az egynapos betéti kamattal megegyező mértéket – fizet az MNB.

Még a megemelkedett kötelező tartalékráta mellett is bőséges likviditás áll majd a bankoknak ahhoz, hogy a hitelezési céljaikat megvalósítsák – hangsúlyozta kedden az MNB alelnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!