6p

Ma még nem vált valóra a gazdaságfejlesztési miniszter egy mai interjúban kifejezett reménye, miszerint "az MNB mihamarabb elkezdi a kamatok csökkentését", a Monetáris Tanács ugyanis nem változtatott a 13 százalékos jegybanki alapkamaton. Az okokat Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette. 

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismertette, miért nem változtattak a 13 százalékos jegybanki alapkamaton, emellett előre is tekintett, s elmondta, hogyan alakulhat az infláció és az MNB kamatpolitikája a következő hónapokban.

Szokás szerint Virág Barnabás világította meg a Monetáris Tanács kamatdöntésének hátterét. Fotó: MTI/Soós Lajos
Szokás szerint Virág Barnabás világította meg a Monetáris Tanács kamatdöntésének hátterét. Fotó: MTI/Soós Lajos

15:47

Befejeződött a sajtótájékoztató. A Monetáris Tanács a következő kamatdöntő ülését pontosan egy hónap múlva, március 28-án, kedden tartja, amelyen a tagok már a jegybanki stáb által elkészített legfrissebb Inflációs jelentést is megismerhetik. Ennek az inflációra és a GDP alakulására vonatkozó főbb számait még aznap nyilvánosságra is hozzák.

15:44

Arra a kérdésre, hogy ha az EU-forrásokról szóló tárgyalások "lyukra futnak", akkor az változat-e a kamatcsökkentés időzítésén, Virág Barnabás azt válaszolta, nem egy tényezőt vizsgálnak a döntéseik során, hanem a kockázati faktorok összességét.

15:41

Tiszteletben tartanak és nagyra értékelnek minden elemzést, értékelést, különösen, ha az a kormányzati szereplőktől érkezik - utalva ezzel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon nyilatkozatára, miszerint már csökkenteni kellene a jegybanknak a kamatot -, de az MNB alelnöke érzékeltette, Orbán Viktor tegnapi parlamenti beszéde is arra világított rá, hogy most a legfőbb ellenség az infáció. De ennek leszorítása mellett kiemelten fontos a pénzpiacok stabilitása is - tette hozzá Virág Barnabás.

15:38

A bankrendszerben körülbelül 12 ezer milliárd forintnyi likviditás van, ez megközelítően a hazai GDP százaléka, ebből nagyjából 4000-4500 milliárdot kötnek le a jegybanki intézkedések, vagyis bőven marad a bankoknak forrása a kihelyezésre, miközben a hitel/betét arány kiemelkedően magas nemzetközi viszonylatban és a tőkehelyzetük is abba az irányba mutat, hogy a hitelezés folytatódjék.

15:34

Az állampapírpiacokon a fejlett országok hosszú távú hozamai elindultak felfelé és a magyar hozamok is ebbe az irányba mozdultak. Ami a rövid lejáratú hozamokat illeti, a diszkontkincstárjegyek hozamai is emelkedtek, az MNB intézkedései hatására is. 

15:31

A gazdasági növekedési kilátásokról az MNB alelnöke elmondta, arra lehet számítani, hogy az év első fele a belső kereslet visszafogottsága miatt még lassulást hozhat, ha viszont ez a hatás oldódik, akkor várhatóan az év második felében indulhat el egy növekedés. Ugyanakkor az export kedvező alakulása hozzájárulhat a folyó fizetési mérleg további javulásához.

15:29

Kérdésre válaszolva Virág Barnabás megismételte, hogy az infláció jó eséllyel januárban tetőzött, de azt követően csak lassú csökkenés jöhet. Ugyanakkor nemcsak az infláció mértékére, hanem a szerkezetére is figyelni kell. Ilyen volt az élelmiszerek mellett a távközlési szolgáltatások év eleji átárazása.

A tekintetben, hogy mi számít tartós tendenciának, mind külső, mind belső tényezőket vizsgál az MNB. Külföldön a jegybankok kamatdöntéseit, belföldön a folyó fizetési mérleg alakulását. Ez javul, ám továbbra is van egy elhúzódó megegyezési folyamat az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról - ezt kiemelten figyelik a befektetők.

15:24

A 13 százalékos jegybanki alapkamat változtatása nincs napirenden, az tartósan fennmarad, az ugyanis megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.

Mint ahogy az egynapos betéti kamat 18 százalékos mértéke sem változik egy ideig.

15:21

A tartalékráta 5-ről 10 százalékra való emelése azt jelenti, hogy 2 ezer milliárd forint helyett 4 ezer milliárdot kötnek le tartósan a bankok. Ennek célja a likviditás szűkítése. Ezt célozza az is, hogy a 10 százalék feletti mértékre már nem 13, hanem 18 százalékot - vagyis az egynapos betéti kamattal megegyező mértéket - fizet az MNB.

Még a megemelkedett kötelező tartalékráta mellett is bőséges likividitás áll majd a bankoknak ahhoz, hogy a hitelezési céljaikat megvalósítsák - hangsúlyozta az MNB alelnöke.

15:17

Az elmúlt egy hónapban beérkezett adatok szerint a dezinflációs folyamat a korábbi várakozásoknál lassúbb lehet. Óvatosságra int, hogy a Fed és az Európai Központi Bank kamatemelésre készül.

Az MNB tavaly júniustól meghozott intézkedéseinek célja a monetáris transzmisszió hatékony érvényesülése és a pénzpiacok stabilizációja, ami sikerült is. Ebbe a sorba tartozik a kötelező tartalékráta további emelése.

15:14

Egyre óvatosabbá váltak a fogyasztói döntések, a kiskereskedelem mérséklődött, az üzemanyagok iránti kereslet is csökkent, ez is hozzájárulhat az infláció lassulásához.

A hazai munkaerőpiac nagyon stabil, méghozzá úgy, hogy emelkedik azok aránya, akik munkahelyet váltanak.

A folyó fizetési mérleg hiánya számottevően csökkent decemberben. Egyrészt az energiaárak csökkenése miatt, másrészt a vállalatok és a lakosság is óvatosabbá vált, harmadrészt az export is kedvezően alakult. Ugyanakkor egyedi hatások is megjelentek a decemberi adatokban, mégis kulcsszerepe a januári adatoknak lesz.

15:10

A részletekre kitérve Virág Barnabás elmondta, az élelmiszerinfláció gyorsulása februárban megállt, de az e havi adat még nem mutat érdemi elmozdulást januárhoz képest.

15:08

A Monetáris Tanács a tartalékráta emelésével és a kamatozás átalakításával tovább szigorítja a kötelező tartalékeszköz likviditásra gyakorolt hatását. Januári ülésén döntést hozott arról, hogy a kötelező tartalékráta április 1-jei hatállyal 10 százalékra emelkedik. A tanács a mai napon a tartalékszámla kamatozásának átalakításáról döntött, annak érdekében, hogy tovább növelje a tartósan lekötött likviditást, és ezáltal tovább erősítse a monetáris transzmissziót. Az MNB a tartalékalap 2,5 százalékára nem fizet kamatot, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot, míg – a nagyobb igénybevétel ösztönzése érdekében – a választható tartalékra az alapkamat helyett az egynapos betéti gyorstender kamatát (ez 18 százalék) fizeti.

A jegybank továbbra is rendelkezésre áll az energiaszámlák kiegyenlítéséhez szükséges devizalikviditásával.

Az MNB továbbra is a kockázati tényezők tartós javulására fókuszál. 

15:04

Az MNB alelnöke azt mondta, látják, hogy az infláció tetőzik, a szerkezete viszont változik. Az élelmiszerinfláció növekedése megállt, a szolgáltatások viszont a vártnál jobban drágultak. Lassú inflációcsökkenésre számítanak, az év második felében jöhet csökkenés.

A gazdasági növekedés lassult, a munkaerőpiac stabil, a folyó fizetési mérleg javul, alapvetően az energiaárak mérséklődése, valamint az export kedvező alakulása miatt.

15:02

Kezdődik Virág Barnabás sajtótájékoztatója.

Cikkünk folyamatosan frissül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!