2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több intézkedéssel próbálja a kormány letörni az építőanyagok árát, az intézkedések koordinálását pedig a jövőben kormánybiztos végzi majd. A miniszterelnök a feladatra Gyutai Csabát nevezte ki.

2021. július 15. napjától Gyutai Csabát az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából.

Az új kormánybiztos, Gyutai Csaba (Forrás: YouTube videó)
Az új kormánybiztos, Gyutai Csaba (Forrás: YouTube videó)

A feladata a kormányzati intézkedések összehangolásáért felel, úgy, mint az építőanyagok kivitelével kapcsolatos bejelentés eljárásrendjének kialakítása, valamint az állam elővásárlási jogának és vételi jogának gyakorlásához szükséges intézkedések végrehajtása. Az építőanyagok fuvarozásával kapcsolatos bejelentésre vonatkozó intézkedés megvalósítása, a kiegészítő bányajáradékkal kapcsolatos szabályozás alkalmazásának nyomon követése, a kitermelési kapacitással kapcsolatos szabályozás alkalmazásának nyomon követése és az építőanyagok helyettesíthetőségével kapcsolatos kormányzati célok megvalósítása. A kormánybiztos a határozat szerint értékeli továbbá a gazdaság újraindítása keretében meghozott építésgazdasági intézkedések eredményességét, és szükség esetén javaslatot tesz a Kormány számára további intézkedések érdekében.

A jogszabály szerint a kormánybiztos a feladatait az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal együttműködve látja el. Utóbbi persze vélhetőleg azért is került a szövegbe, mert a kinevezett személy, Gyutai Csaba éppen a nonprofit állami vállalat vezérigazgatója.

Persze ezen túl is megvan a személye felé a bizalom, hiszen a friss kormánybiztos korábban a Fidesz színeiben Zalaegerszeg polgármestere volt. Személye kapcsán a sajtóban korábban megjelent, hogy a Várgondnokság Kft.-ről és a Budavári Ingatlankezelő Kft.-ről 2017-ben készített átvilágítási jelentés szerint működési szabálytalanságokat állapítottak meg. Az Átlátszó hosszabb anyagban foglalkozott azzal, hogy a két céget ugyanaz az ember, Gyutai Csaba irányította az átvilágítás idején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!