<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Felboríthatja a meglévő üzleti terveket több, nálunk működő külföldi építőanyag-gyártónál, ha Orbán Viktornak sikerül bevezetnie a péntek reggel beígért export tilalmat. Az EU viszont megtorpedózhatja ezt.

Orbán Viktor pénteken az ellátást javítani és az árakat letörni szándékozó intézkedéseket jelentett be az építőanyagoknál. Eszerint októbertől kiviteli korlátozás lesz bizonyos termékeknél (vélhetően az épületfáról, a vasról és az acélról van szó, de mások is lehetnek még). Addig is kivitel esetén kötelező bejelentés lesz, és állami elővásárlási jogot vezetnek be. Ezen kívül egy bizonyos árszint fölött a profit 90 százalékát el fogják vonni, kavicsnál, sódernél egészen biztos, de más termékeknél is szó lehet erről.

Orbán Viktor itthon akarja tartani a vasat, az acélt, az épületfát és más építőipari termékeket is (forrás: PREbeton)Orbán Viktor itthon akarja tartani a vasat, az acélt, az épületfát és más építőipari termékeket is (forrás: PREbeton)

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy kinek fog fájni, ha tényleg bevezetik a kiviteli tilalmat, de vélhetően főleg a külföldieknek. A feltételes mód azért indokolt, mert az EU egyik alap elvét, a termékek és szolgáltatások szabad áramlását sérti. A lapunknak név nélkül nyilatkozó itteni gyártó cégek mindegyike kétségesnek vélte, hogy erre Brüsszelben rábólintanak. Bármilyen korlátozás piacellenes lépés lenne és erősen diszkriminatív a külföldi tulajdonú cégekkel szemben. Szintén nem lenne piacbarát a hatósági ár bevezetése.

Osztrák túlerő

Jelenleg egyébként az építőanyag termelésből származó összes hazai árbevétel 46 százaléka a magyar, 54 százalék a külföldi tulajdonú vállalkozásoké. Vannak olyan gyártók, amelyek termékeik kisebb részét (10-30 százalék) a környező országokba szállítják, de olyan is van, amelyik a Nyugat-Európából érkező alapanyagot itt beépíti termékébe, majd – mivel ezeknek egy bizonyos része nem használatos a magyar piacon – külföldön, jellemzően Nyugat-Európában értékesíti.

A hazai építőanyag iparban mintegy 8.500, a bányászati ágazatban 400 vállalkozás működik, többségében kisvállalkozások.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.