<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Olyan magas az infláció, hogy rákényszerülhet erre a lépésre a kormány.

A 24.hu cikke szerint a 2023-as, a minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban az szerepelt, hogy amennyiben az inflációs prognózist meghaladó lesz a fogyasztói árindex, akkor a felek tárgyalni fognak egy évközi minimálbér- és bérminimum-emelésről.

Az infláció nem kegyelmez, kell az emelés? Fotó: Pixabay
Az infláció nem kegyelmez, kell az emelés? Fotó: Pixabay

Mivel a tárgyalások idején 15-18 százalék közötti éves inflációval számolt a kormány, de még áprilisban is 24 százalékos drágulást mért a KSH, az év második felére várt lassulás ellenére is elképzelhető, hogy ennél magasabb lesz az éves inflációs érték.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert azt mondta a 24.hu-nak, hogy a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Most éppen technikai recesszióba került az ország, de az éves várakozás még mindig pozitív. Ő arra számít egyébként, hogy az egyeztetésre mindenképp sor kerül az év közepén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László elmondta, hogy rendszzeresek a találkozók az érdekelt felekt között. Hozzátette, azt még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban fognak erről egyeztetni, de az MNB június végi inlációs jelentését mértékadó támpontnak tartja arra vonatkozóan, hogy hozzá kell-e nyúlni a bérekhez.