2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olyan magas az infláció, hogy rákényszerülhet erre a lépésre a kormány.

A 24.hu cikke szerint a 2023-as, a minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban az szerepelt, hogy amennyiben az inflációs prognózist meghaladó lesz a fogyasztói árindex, akkor a felek tárgyalni fognak egy évközi minimálbér- és bérminimum-emelésről.

Az infláció nem kegyelmez, kell az emelés? Fotó: Pixabay
Az infláció nem kegyelmez, kell az emelés? Fotó: Pixabay

Mivel a tárgyalások idején 15-18 százalék közötti éves inflációval számolt a kormány, de még áprilisban is 24 százalékos drágulást mért a KSH, az év második felére várt lassulás ellenére is elképzelhető, hogy ennél magasabb lesz az éves inflációs érték.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert azt mondta a 24.hu-nak, hogy a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Most éppen technikai recesszióba került az ország, de az éves várakozás még mindig pozitív. Ő arra számít egyébként, hogy az egyeztetésre mindenképp sor kerül az év közepén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László elmondta, hogy rendszzeresek a találkozók az érdekelt felekt között. Hozzátette, azt még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban fognak erről egyeztetni, de az MNB június végi inlációs jelentését mértékadó támpontnak tartja arra vonatkozóan, hogy hozzá kell-e nyúlni a bérekhez.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!