2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sokakat megdöbbentett a Honvédelmi Minisztérium fiatalítási programja a hadseregben, ezek után felmerül a kérdés, hogy talán a rendőrségnél is ez következik.

Vadai Ágnes azt kérdezte írásban Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy tervez-e a Belügyminisztérium a honvédelmi miniszter „sztálini tisztogatáshoz” hasonló lépéseket a rendvédelem területén?

Januárban jelent meg a honvédség fiatalításáról szóló rendelet, mely szerint a honvédségtől számos magas rangú katonai vezetőt küldtek/küldenek el kéthavi felmondási idővel, akik 45. életévüket betöltötték, vagy van minimum 25 évnyi szolgálati idejük. Sőt, már az alakulatoknál is megkezdődött a leépítés, amit a honvédelmi miniszter úgy kommentált az egy héttel ezelőtt elindult egyéves toborzókampány nyitóeseményén, hogy minden NATO-haderő szembesül azzal, hogy „felduzzad, egyfajta vízfej alakul ki” a magasabb rendfokozatú beosztásokban.

A rendőrök megnyugodhatnak. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A rendőrök megnyugodhatnak. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vadai Ágnes, a DK politikusa ezt nevezte egyenesen sztálini tisztogatásnak, ami a honvédségnél zajlik, hiszen pont egy háborúval a szomszédunkban történnek meg ezek az elbocsátások.

A belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt a politikusnő kérdésére, és ezek szerint a honvédséggel szemben a rendvédelmet elkerüli a leépítés.

„A rendvédelem területén nincs napirenden ugyanilyen intézkedés” – írta levele végén Rétvári, aki előtte hosszan kifejti, miért is volt szüksége erre a drasztikus lépésre.

Ezek szerint a kormány célja a Magyar Honvédség parancsnokságainak, alakulatainak és támogató szervezeteinek, valamint a Honvédelmi Minisztérium katonai állományának fiatalítása. Annak érdekében, hogy a fiatalok előre léphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására. Ez a fiatalítási program a rendszerváltozás óta példátlanul előnyös módon, a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett nyit utat egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez – írja válaszában Rétvári, akik mindezek után, az utolsó mondatban tette hozzá, hogy ilyen intézedésekre a rendvédelem területén nem kell számítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!