4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar kormányfő kurzusváltást jelentett be az Ukrajna-politikában, aligha fog megszavazni újabb, Oroszország elleni szankciókat és „desszertként felszolgált még egy kis fajhigiéniát” – írják német lapok Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatban.

Jobbra tolódás Magyarországon: „Mi nem vagyunk kevert fajúak”, ezzel a címmel számolt be Orbán Viktor szombati tusványosi beszédéről a Die Tageszeitung.

A német baloldali, országos napilap kiemeli: a magyar miniszterelnök megerősítette Magyarország különutas politikáját, keresi Putyin közelségét és nyugat-európai népkeveredésről beszél.

Orbán Viktor beszéde közben a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor beszéde közben a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A lap szerint Orbán Viktor az ukrajnai háborút állította beszéde középpontjába, és felmondta az ezzel kapcsolatos európai egységet. A kormányfő szerint míg Európa az Oroszország elleni szankciók nyomán recesszióba csúszik, addig Magyarország növekedési pályán marad – a nemzet érdeke, hogy nem csak az EU-val és az Egyesült Államokkal, hanem Oroszországgal és Kínával is meg kell egyeznie.

A Die Tageszeitung szerint a gyakorlatban ez már meg is valósul: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön Moszkvában tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Magyarország orosz gázellátásának biztosításáról.

Orbán Viktor – írja a német lap – beszédében ismét világossá tette azt is, hogy „ez nem a mi háborúnk,” a további vérontás elkerülésére pedig közvetlen tárgyalásokra lenne szükség Washington és Moszkva között.

A kormányfő szerint a háború nem tört volna ki, ha az Egyesült Államokban még Donald Trump, Németországban pedig Angela Merkel lenne hatalmon.

A Die Tageszeitung megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor beszédében „desszertként felszolgált még egy kis fajhigiéniát.”

Felidézte a kormányfő mondatatait, miszerint „van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

A Die Tageszeitung szerint a kormányfő Jean Raspail 1973-ban franciáiul megjelent, a Szentek tábora című könyvéből meríthette gondolatait, amely egy „szélsőjobboldali és xenofób ideákkal” átitatott „tákolmány”, és amelyet a miniszterelnök olvasásra ajánl „lelkes híveinek”.  

Mindezzel párhuzamosan a Süddeutsche Zetung azt emelte ki, hogy „Magyarország eltávolodik Kijevtől”.

Mint a német lap fogalmaz, Orbán Viktor kurzusváltást jelentett be az Ukrajna-politikában, és feltehetően többé nem fogja megszavazni az újabb, Oroszország elleni uniós szankciós csomagokat.

A német közszolgálati ARD televízió híradója, a Tagesschau online kiadása szintén azt írja, hogy „Orbán új EU-stratégiát követel” az ukrajnai háborúval kapcsolatban: a cél a béke, nem pedig a háború megnyerése kellene hogy legyen. Felidézték a miniszterelnök kijelentését, miszerint az EU feladata nem az, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem az, hogy közéjük álljon.

A Tagesschau kiemelte azt is, hogy Orbán Viktor szerint azért is van szükség új uniós stratégiára, mert az uniós szankciók nem rendítették meg Moszkvát, Európát viszont a recesszió fenyegeti.

A magyar kormányfő szerint a Nyugat elveszítette a kontrollt az energia-hordozók felett, Európa helyzete duplán nehéz. Orbán Viktor ezért az USA-t tette felelőssé, írják.

Végül megjegyzik azt is, hogy a kormányfő nem nyilvánult meg belpolitikai témákkal, például „a vitatott adóreform” (a kata szigorítása) elleni tüntetésekkel kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!