<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bekerítés fenyegeti a Liszicsanszkot is, megkezdődik egy nemi erőszakkal vádolt orosz katona pere. A legfrissebb háborús hírek.

  • Hivatalosan is megkapta Ukrajna és Moldova az EU tagjelölti státuszt. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a döntést, kijelentve hogy „Ukrajna jövője az Európai Unióban van”. Hozzátette: „Ez egy olyan győzelem, amire 120 napja és 30 éve várunk.” Végezetül kijelentette: „És most legyőzzük az ellenséget.”
  • Folytatta lassú előrenyomulását az orosz hadsereg a szeverodonyecki kiszögellés környékén, amelyet most már a teljes bekerítés fenyeget. Liszicsanszktól délre két települést is elfoglaltak az oroszok, az ezen a környéken harcoló ukrán csapatokat több irányból is támadják. Újabb átkelést kíséreltek meg az oroszok a Donyec-folyón is, ha ez sikerrel jár, még nagyobb veszélybe kerülnek a kiszögellést védő ukrán erők.
  • Szeverodonyeckben továbbra is heves harcok folynak az Azot vegyiüzemnél, a legfrissebb hírek szerint a városban már csak itt tartják magukat az ukránok. Az ukrán elnök tanácsadója szerint „félelmetes végkifejlete felé halad’” a Kelet-Ukrajnáért folyó ütközet.
  • A helyi ukrán vezetők szerint immár nincsen biztonságos város a civilek számára Donyeck keleti részén. „Kiemelkedően veszélyes a lakosoknak bárhol a régióban maradniuk” – mondta Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.
  • Nagy-Britannia segítené a fekete-tengeri ukrán kikötők környékének aknamentesítését. Boris Johnson arról is beszélt, hogy a britek szakértelmükkel az Ukrajnából esetlegesen újrainduló tengeri gabonaexportot lebonyolító hajók biztosítását.
  • Egy meghallgatással megkezdődött Ukrajnában az első olyan orosz katona pere, akit egy ukrán nő megerőszakolásával vádolnak. A 32 éves gyanúsított ügyét távollétében fogják tárgyalni a vád szerint Kijev közelében ölt meg egy férfit, majd annak feleségét gyereke jelenlétében többször is megerőszakolta.
  • Újabb 450 millió dollárnyi hadi segélyt küld Ukrajnába az Egyesült Államok, köztük HIMARS rakétakilövőket és több tízezer tüzérségi lövedéket.